Nova Kia Sorento stigla u naše salone

Kiju više nikako ne smijemo povezivati s povoljnijim automobilom za široke mase. Ne! Novi Sorento luksuzni je veliki SUV koji s početnom cijenom od 357.999 kuna zorno govori prema kakvoj je klijenteli orijentiran

Prije gotovo 20 godina upoznali smo prvu generaciju Sorenta, a kroz četiri generacije najveći je Kijin model evoluirao u luksuzni SUV, gdje odavno nema mjesta jeftinim materijalima i osrednjoj izradi. Vozeći novu generaciju na lokalnoj prezentaciji uvjerili smo se iz prve ruke kako ovdje više nema mjesta zamjerkama. Štoviše, izrada, materijali, pogoni, mjenjači, stupanj udobnosti – sve je podignuto na najviši nivo, pa nas neće iznenaditi ako će Sorento u skorijim usporednim testovima odnijeti pobjedu.

No, niti cijena više nije ‘osrednja’, Kia je naučila cijeniti svoje automobile, a naučila je itekako ih dovesti na visoki kvalitativni nivo. Vidno amerikanizirani model, što ni ne čudi jer Sorento preko bare ostvaruje sjajne prodajne rezultate, za naše se tržište ipak proizvodi u Južnoj Koreji u gradu Hwasung. Novi je model neznatno narastao, točno za jedan cm u dužinu, šrinu i visinu. Sorento sada mjeri 4810 mm, a međuosovinski razmak je povećan za 35 mm i sada iznosi 2815 mm.

Sve to osigurava još više prostora u interijeru kako sprijeda tako i straga, tu je sada po želji i treći red sjedala, dok u prtljažnik stane između 821 i 910 l, ovisno radi li se o izvedbi s pet ili sedam sjedala. Vrhunski materijali maze vozača i putnike gdje god se okrenuli, a i izrada se dojmi na najvišem mogućem nivou. Komunikacija sa svim sustavima ostvaruje se preko 12,3 inčnog ekrana iza upravljača te 10,25 inčnog dodirnog zaslona multimedije. Tu je i head-up displej koji obavještava vozača i svemu potrebnom prilikom vožnje.

Motori zaduženi za pogon su (na našem tržištu sigurno će biti najtraženiji) 2,2 litreni dizelski agregat s 202 KS i 440 Nm okretnog momenta te dva hibridna HEV i PHEV 1.6 T-GDI motora. Kod njih se snaga kreće između 180 i 265 KS. Za izmjene stupnjeva zadužen je šestbrzinski automatski mjenjač kod HEV verzije i osamstupanjski DCT kod plug-ina i dizelaša. Hibrid isto kao i dizelaš može voziti s prednjim pogonom ili 4WD, dok plug-in vozi isključivo na 4WD pogon.

Na kraju ćemo se dotaknuti i sigurnosti, Sorento ovdje stvarno ima puno toga za reći. Već od prvog Urban stupnja opreme dobivate pomoć pri kretanju na uzbrdici, DBC nadzor kod spuštanja nizbrdo, prednje i stražnje parking senzore i senzor za kišu. Drugi i treći stupanj opreme (Fresh i Limited) donose sve što je u autoindustriji poznato kada su u pitanju sustavi asistencije. Zgodan dodatak jest nadzor mrtvog kuta gdje uz upozorenje u retrovizoru, uz paljenje pokazivača smjera sustav aktivira kamere koje u krugu gdje se nalaze obrtomjer i brzinomjer pali mali ekran koji pokazuje što se nalazi u mrtvom kutu.

Kompletni cjenik novog Sorenta možete pronaći u našoj galeriji fotografija.