Kia EV6 (2021.) – Doseg do 740 km, punjenje za 18 minuta

Kia nudi potpuno električni model zvan EV6 s pogonom na stražnje kotače. Ako s njim kombinirate veliku bateriju, performanse se povećavaju sa 170 na 229 KS, ali i doseg. Napravili smo probnu vožnju

Kia EV6 bazira se na Hyundaijevoj modularnoj platformi (E-GMP) pa samim time dijeli gene s modelom Hyundai Ionic 5. Isprobali smo je na velikim 20 colnim kotačima, iako se mogu doplatiti i još za col veći kotači. EV6 vam omogućuje da odaberete između načina vožnje Eco, Sport i Normal. Ovi modeovi utječu na izravnost prihvaćanja energije pri gaženju papučice gasa i jačinu otpora na upravljaču – ne utječu na kontrolu amortizera. SUV s otprilike dvije tone može se nazvati sportskim, voli kroz zavoje proći brže no masa ipak pomalo povlači uzde.

Kia EV6 nudi čak šest stupnjeva oporavka baterije, koji se regulira pomoću polugica iza upravljača. U nultom stupnju nema otpora, što će voljeti oni koji vole slobodan hod, dok se u najvišem šestom stupnju EV6 snažno zakopava u asfalt. Vožnja u trećem i četvrtom stupnju omogućava krstarenje otvorenim prometnicama bez korištenja nožne kočnice. Na upravljaču se pak osjeti razlika vozite li u Eco modeu, gdje je on dosta lagan, dok u Normal modeu daje više otpora. Najviše otpora upravljač daje u Sport načinu vožnje.

Motor u snažnijoj izvedbi donosi 229 KS (najsnažnija GT izvedba ima 325 KS) i smješten je iznad stražnje osovine. On svoju energiju crpi iz baterije kapaciteta 77,4 kWh. Je li 229 KS dovoljno za pokretanje dvije tone? EV6 do 100 km/h stiže za 7,3 s, a maksimalna mu je brzina 185 km/h. Kijini inženjeri stvarno su se potrudili da kupcima EV6 nikad ne zasmeta bojka električnih vozila – dugo punjenje. Oni obećavaju da se EV6, jasno na odgovarajućoj punionici, može puniti snagom od čak 350 kW, što bi prevedeno značilo da se s 10 na 80 posto baterija napuni za samo 18 minuta.

Na klasičnom punjaču od 50 kW ovaj će proces trajati jedan sat i 13 minuta. Kad je baterija potpuno napunjena Kia EV6 može prijeći 528 km na 19 inčnim kotačima. Prema proizvođaču, gradski doseg iznosi čak 740 km (19-inčni) ili 687 km s 20-inčnim kotačima. 740 kilometara u gradskom prometu? Time EV6 pobjeđuje većinu benzinaca, ali i mnogih dizelaša.

U unutrašnjosti će se zaista udobno smjestiti i viši putnici, to mislimo i za stražnju klupu. Iako je ne možemo nazvati klupom jer se iza nalaze dva udobna sjedala, gdje će duža putovanja bez problema odraditi i putnici iznad 185 cm visine. Širok ali nizak prednji zaslon nudi pregršt informacija za vozača i putnike a da pri tom ne odvraća vozaču pogled s ceste. Tu sigurno pomaže i head-up zaslon. Mjenjač će podsjetiti na onaj iz modela Niro, njime se lako upravlja i podržavamo odluku da su ga Kijini inženjeri zadržali i u EV6. U prtljažnik za 4680 mm dugačko vozilo stane pristojnih 520 l, dok je pod prednjim poklopcem dostupan dodatni utovarni prostor (frunk) od 52 l.

Kia je stvorila zaista dobar električni automobil. Naravno, Hyundai Ioniq 5 temelji se na istoj tehnologiji i već nas je u isto uvjerio u testu. No, Kia izgleda neovisno i vozi se dinamično – posebno nam se sviđa jasan raspon između stepenica stupnja prijenosa. Automobil se izuzetno dobro ponaša u gradu, na seoskim cestama, pa čak i na autocesti. Sviđa nam se i oporavak koji se može podesiti na šest razina, što omogućuje gotovo snažno kočenje na najvišoj razini – samo skidanjem noge s papučice gasa. Jedina je razlika u tome što veliki kotači ponekad tako dosadno tutnje.

Kia EV6 već je dostupna i našim kupcima, koliko se čeka na isporuku još nije poznato, ali u cjeniku ispod možete pogledati cijene.