Kia Ceed – Novi izgled, tehnička i pogonska rješenja

Najprodavaniji model marke dobio je osvježenje za novu modelsku godinu (2022.). No nije se sve zadržalo na dizjanerskim zahvatima, tu su sada i nove boje, motori i mjenjači

Kia Ceed od svoje prve generacije u 2006. godini već je bio automobil osmišljen kako bi se prije svega svidio europskim kupcima. Tako i sada u redizajnu treće generacije vidno se Ceed oslanja na ukus kupaca Starog kontinenta. Ceed čini 28 posto prodaje svih Kijinih vozila, pa su se stoga Korejci potrudili usmjeriti osvježavanje u prvojerenom smjeru.

Potpuno redizajniran prednji dio donosi Kijin novi logo s pojednostavljenom grafikom imena, a zanimljivo je da su osvježenje dobile sve izvedbe modela – Kompakt, SW i Proceed. Nova puna LED prednja svjetla, koja su sada zbog veće prepoznatljivosti i sigurnosti dobila i dnevna svjetla, imaju sve izvedbe Ceeda.

Bok razotkriva novi oblik aluminijskih naplataka za sve izvedbe. U ponudi je šest kompleta, od kojih su tri nova: 16-inčni aluminijski srebrni za osnovnu izvedbu, sjajno crni 17-inčni aluminijski, ekskluzivno namijenjeni opremi GT-Line te super sportski 18-inčni aluminijski naplatci s crvenim detaljima za GT. Za GT izvedbom će se okretat glave zbog nekih posebnih i kompleksnih poboljšanja, kao što su npr. crveni umetci sprijeda, na boku i straga, koji naglašavaju sportski karakter vozila.

GT je sada dobio 18-inčne tamne metalik naplatke s ekskluzivnim GT dizajnom s crvenim poklopcima. Osuvremenjena je i ponuda boja karoserije – čak 13 ih je, od toga su 4 nove (Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray, Experience Green). U unutrašnjosti će nove vlasnike također dočekati iznenađenja. Tapeciranje sjedala moguće je u čak 9 uzoraka, od toga su 4 nova. Veliki 12,3-inčni zaslon na armaturnoj ploči i 10,25-inčni zaslon na središnjoj konzoli unaprjeđuju vozačevu interakciju s vozilom.

Što se pogona tiče novost je svakako 1.5 T-GDI (160 KS), koji je zamijenio postojeći 1.4 litreni turbo motor. Novi 1,5-litreni T-GDi motor proizvodi se u Kijinoj tvornici u Slovačkoj, gdje proizvode i sve članove obitelji Ceed. Raspoloživ je sa šeststupanjskim ručnim, ali i sa 7DCT automatskim mjenjačem. Za GT izvedbe kao vrh ponude tu je 1.6 T-GDi motor sa 7DCT mjenjačem i 204 KS. Užitak u vožnji moguće je povećati pomoću mjenjačkih poluga iza upravljača i tri načina vožnje: Eco, Comfort i Sport. Proizvodnja unaprijeđenog Ceed kreće sredinom kolovoza u Kijinoj europskoj tvornici (Žilina, Slovačka), a prodaja se očekuje u jesen.