Kako voziš tako živiš – vaši pokreti i odluke u vožnji otkrivaju vaš karakater!

Čak i da dobro vozite, ili samo mislite da dobro vozite, nećete moći sakriti svoju osobnost što proizlazi iz pokreta i odluka koje donosite u vožnji. Bacite oko na svog partnera vozača i bit će vam sve jasno - u kolumni govori Marko Tomac

Samo je podignula ručicu ‘žmigavca’ i skrenula kroz križanje, a meni je sve postalo jasno. Svaki put kada je morala dati žmigavac, prešaltati i okrenuti volan, zadržala je dah. Za nju je to bio projekt, stres, pa se nakon svake radnje nagradila olakšanjem. Opuštanjem ramena, uzdahom, pobjeglim osmijehom…

Kad netko ubaci u prvu i krene sve postaje jasno…

A kada bi završila, ma čak mislim da je provjerila je li se ručica žmigavca vratila na pravo mjesto i žmiga li još signalna lampica. Kada je ugasila auto, gumb ventilacije je s pozicije 2 prebacila na 0… “Ugasila si ventilaciju, zašto?”, tiho sam pitao, ali zapravo nisam želio čuti odgovor, znao sam zašto.

Ali ne, to nije bila djevojka kojoj ‘nešto nedostaje’. Baš suprotno, to je uspješna žena kojoj vožnja i auti ne predstavljaju ništa u životu. Ipak, tih njezinih nekoliko pokreta dok je bila izvan svoje komforne zone, savršeno je otkrilo njezinu osobnost… Još suptilniji su oni iz ‘naučene skupine’. Vožnja i auti im nisu prvi izbor u životu, ali nitko ne može reći da nisu ovladali ‘mehanikom’.

Voze samouvjereno, ne mijenjaju trake, ne prelaze ograničenja, a kada stignu na destinaciju, padne im kamen sa srca. Tada za sreću i slavu povuku ručnu do posljednjeg zuba. Kažu si u bradu – stigli smo! Tko? Ona (ili on) i auto. Jer, oni se ‘voze skupa’ i kada su sami. Posve je očigledno da ‘taj profil’ ne voli baš promjene, ali da može odraditi i ono što mu se ne sviđa, i to dobro.

Dalje zaključite sami… S takvom osobom nećete promijeniti deset adresa kada odete na godišnji, već ćete stvoriti novi dom na dva tjedna, ako takav vozač(ica) krene u kino – neće završiti u kazalištu… Ok, sada bi trebao pripaziti na ‘korektnost’ jer sam već dva primjera naveo za ljepši i nježniji spol.

A što je s frajerima, prijateljima…

Sigurno i vi imate kolegu koji vam prije svakog skretanja predlaže kamo da skrenete. Eksplodirao bi da ne kaže: „Tu odi desno“… Također, posve suprotno, postoji i onaj koji naknadno pita: „A zašto nisi tamo išao desno?“ Kao, bliže je! S njima bi vam jednako bilo na poslu, skijanju ili organizaciji roštilja. Sve možete uvidjeti u pola sata vožnje. To su ili samouvjerene osobe koje ne izlaze iz svojih okvira i teško spoznaju širu sliku, ali su s druge strane pouzdani i predvidivi.

Dok oni voze, promijenite li im rutu, narušili ste im sustav i auto će im se početi gasiti. Samo, nemojte misliti da ste vi, ako ste suprotni, superiorniji. Njihov tip vozača odgovara racionalnom psihološkom profilu. S tim profilom vozača nećete spontano skrenuti s rute i slučajno provesti ugodan dan, ali ćete im dati da voze kada krećete na proputovanje gdje treba sjediti deset sati za volanom i ne skretati s rute. Može se zaključiti i da je riječ o vrhunskim operativcima.

Voli li vožnju ili je odrađuje?

Izuzetno je važno kod postavljanja profila vozača znati voli li vožnju ili je samo odrađuje. Jer sve osobine poprimaju drugi smisao ako je osoba strastan vozač, a ne zna voziti ili je pak spretna, ali ne voli vožnju. Ako vozač uživa u vožnji, gledajte ga i zasigurno ćete saznati sve o njemu. To bi moglo ponajprije biti zanimljivo damama jer se ‘mi mužjaci’ lako zanesemo pa pokažemo svoje pravo ja za volanom.

Uh, da sam žena, tjerao bi ‘ga’ da me vozi danima po gradu i malo pojuri – da vidim kakav je kada se opusti. Zapravo, možda sam upravo shvatio zašto sam se ponekad vozikao bez cilja… Uglavnom, možemo govoriti o prometnoj sigurnosti, ali svi su u životu katkad stisnuli gas malo jače i požurili. Možda su imali opravdan razlog, a možda su samo uživali. Ili pak ispunjavali svoj karakter.

Znate li koliko postoji načina da se kroz gust promet probijate prema naprijed? Vjerojatno koliko i horoskopskih znakova, pa pomnoženo sa 12. Jer netko može strpljivo čekati ‘rupu’ pa se prestrojiti, a netko će na silu stvarati prostor. Drugi se neće moći požuriti čak ni kada mu se žuri, a netko će spojiti sve.

Kakav karakter takav vozač – zapravo potpuno logično…

Elegancija kojom voziš je elegancija kojom živiš. Tko je mekan u laktovima te rukama fino klizi po volanu dok auto vodi zavojem na granici trakcije, zasigurno ne živi u Excel-tablici. S druge strane, tko ćoškasto skreće, zasigurno impulzivnije reagira u životu… Vožnja kao filtar Otkako sam počeo promatrati one koji me voze, a srećom je to rijetko jer uglavnom vozim sam, zapravo se počinjem ispunjavati užasom i strahom. Bolje je da neke stvari ostanu iznenađenje.

Isto vjerojatno vide i učitelji skijanja, ili instruktori u autoškoli i svi koji se bave ljudima dok su na vrhuncu svojih mogućnosti. Dok uče i svladavaju neku vještinu, ljudi teško skrivaju svoje mane i nameću vrline, teško glume, jer žele li preživjeti, moraju se usredotočiti na temu. Na žmigavac, ručnu, volan, zavoj… I tada je po brzini donošenja odluke i eleganciji pokreta lako shvatiti o kakvom je profilu osobe riječ.

Odnosno, ne treba zaključivati naprečac, možda je riječ samo o prolaznom lošem stanju. Samo, to bi značilo da je riječ o osobi koju će loša informacija izbaciti iz takta cijeli dan, u svim sferama. Nema dvojbe, prije razgovora za posao, najprije na vožnju. Zapravo, prije svega napravite jedan krug i sve će vam biti jasno – jamčim!