Je li VW ID.4 zapravo električni Tiguan sa 300 KS

Val električnih automobila iz Wolfsburga nezaustavljivo je krenuo, pa nakon klasične forme i modela ID.3 očekivano stiže ID.4 oslonjen na trendovski uspješnu formu SUV-a

VW nastavlja s elektrifikacijom svoje game. Nakon kompaktnog ID.3, na platformi MEB stigao je i kompaktni SUV koji je gabaritima blizak Tiguanu. Dugačak je 4,6 m, a za razliku od ranije prikazane studije ID.Crozz, stražnji dio je je strmiji pa manje koketira s kupeovskim obilježjima.

Bez obzira na to, ID.4 djeluje dovoljno dinamično ali ne i pretjerano futuristički – umjesto kamera prikazanih na studiji, sada vidimo klasične bočne retrovizore. Volkswagenova platforma MEB u ovom slučaju podrazumijeva stalni pogon na sve kotače, dok bi osnovna verzija trebala imati isključivo stražnji pogon. Ako primjenimo analogiju s manjeg modela ID.3 tada elektromotor na prednjoj osovini raspolaže sa 80 kW (110 KS), dok onaj na stražnjoj osovini razvija 150 kW (204 KS).

U zbroju, VW-ov električni SUV razvija impresivnih 225 kW (306 KS). Baterije se nude u tri različita kapaciteta: ona od 45 kWh osigurava doseg od 330 km, ona od 58 kWh produžuje doseg do 420 km, dok najkapacitenija baterija od 77 kWh osigurava autonomiju od 500 km. Spomenimo kako VW planira cijeli niz električnih modela u gotovo svim klasama, a koji će biti predstavljeni u bliskoj budućnosti.