Hrvatska u top 10 najopasnijih država za vožnju

Istraživanje koje je provela edukacijska institucija Zutobi, hrvatske ceste i infrastruktura osmi su na svijetu po pogibeljnosti. Prvo mjesto na nepopularnoj ljestvici zauzima Južnoafrička Republika, dok su drugi i treći Tajland i SAD

Procjenjuje se da svakih pola minute u svijetu pogine jedna, a 20 osoba bude ozljeđeno u prometu. Koji djelovi svijeta su najpogibljeniji odgovorio je Zutobi u svom istraživanju. Glavni čimbenici koje se uzimalo u obzir su broj smrtnih slučajeva na cestama, maksimalna ograničenja brzine i broj ljudi koji nose sigurnosni pojas.

Hrvatska je zauzela osmo mjesto sa sigurnosnim rezultatom 5,64 od mogućih 10. Zanimljivo je da su među 10 najopasnijih zemalja za vožnju čak tri države iz bivše države – Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina. Znali smo da je naša Jadranska magistrala jedna od najopasnijih cesti na svijetu, ali nas je iskreno ovaj podatak malo iznenadio.

Iako je u odnosu na 2019., kada je zabilježeno 297 osoba poginulih u prometu, 2020. pokazala lagan napredak, i dalje je procjena da na svakih 100 tisuća stanovnika imamo osam poginulih. Činjenica da samo 61 posto vozača koristi sigurnosni pojas također pridonosi negativnom trendu. S druge strane medalje imamo Norvešku, Japan i Švedsku koje se mogu podičiti najmanjim rizikom od pogibije u prometu.