Primjena WD-40 na automobilu

Kao i svaki drugi popularan proizvod, tako i WD-40 ima svoj klub obožavatelja koji su sastavili listu s više od 2000 primjena. Izvukli smo neke manje poznate savjete koji se tiču primjene na automobilu

Prve asocijacije na WD-40 su otpuštanje ‘zapečenih’ vijaka i mehanizama, uklanjanje vlage i hrđe, odnosno uklanjanje neželjenih zvukova poput škripanja i cviljenja. Njegova formula strogo je čuvana tajna i tijekom 60-godišnje povijesti nitko je nije uspio dokučiti. Konkurencija nudi slične proizvode koji su manje ili više dobri u obavljanju sličnih zadataka, ali nitko tako uspješno ne ispunjava svoju višestruku namjenu kao WD-40 koji istovremeno čisti, podmazuje te uklanja vlagu. Članovi kluba obožavatelja ove megapopularne plavo-žute limenke koja se nalazi u gotovo svakom domaćinstvu, sastavili su popis primjena raspoređenih po tematskim cjelinama, a sve su zapravo iz osobnih iskustava krajnjih korisnika diljem svijeta. Cjelokupnu listu možete pronaći na web-stranici www.wd40.com.

Na istoj adresi postoji rubrika o mitovima vezanim uz WD-40, a netko vrlo duhovit izjavio je da WD-40 uspješno liječi artritis. Službeno očitovanje na ovu tvrdnju, koja se znala pojavljivati na naslovnicama američkih tabloida, jest da je potpuno pogrešna, što bi zaključio svatko s imalo zdravog razuma. Tvrtka WD-40 ne preporučuje primjenu WD-40 u medicinske svrhe, ali ako ovu primjenu gledamo kao karikaturu, možemo shvatiti poruku da WD-40 vraća funkciju čak i slabo pokretnim zglobovima. Šalu na stranu, pregledali smo popis s više od 2000 primjena, inspirirali se poglavljem ‘car and truck’ te zatim iskušali nekoliko manje poznatih primjena koje nam baš i nisu pale na pamet. Ako vi imate još neki trik u rukavu, slobodno nam javite!

Uklanjanje tragova naljepnica

WD-40 vrlo je učinkovito sredstvo za uklanjanje ostataka ljepila – nanesite manju količinu, pričekajte nekoliko trenutaka i zatim istrljajte pamučnom krpom. Isti postupak ublažit će i manje ožiljke, odnosno površinske ogrebotine nastale na parkiralištima. Nema straha, WD-40 ne oštećuje tvornički lak.

Pomlađivanje brisača

Dobro je poznato da WD-40 sprječava cviljenje, a ima li što iritantnije od brisača koji cvile i stružu po vjetrobranu? Da se razumijemo, WD-40 ne može od starih brisača napraviti nove, ali može odgoditi kupnju novih neko kraće vrijeme. Sprej nanesite na gumice brisača i zatim prebrišite krpicom. Učinite to navečer kako bi guma do jutra upila sredstvo koje će joj vratiti gipkost.

Sprječavanje korozije lanaca

Kovčežić s lancima nalazi se u prtljažniku svakog automobila koji kroz zimu kroči na ljetnim gumama. Možda ih nikada nećete ni koristiti, ali zakonska je obaveza da ih imate spremne za montažu na pogonske kotače između 15. studenog i 15. travnja. Naši su u besprijekornom stanju, doslovce kao iz dućana, jer smo ih posljednjih nekoliko godina koristili vrlo rijetko, ali redovito tretirali WD-om.

Uklanjanje ptičjeg izmeta

Parkiranje pod krošnjama drveća pruža spasonosnu hladovinu tijekom ljetnih vrućina, ali morate biti pravi sretnik da se ne nađete na ‘ptičjem nišanu’ koji svoj teret izbacuju po karoseriji i staklima vašeg automobila. Zato posegnite za limenkom WD-40, nanesite manju količinu i zatim prebrišite maramicom, ali prvom prilikom sve isperite sapunicom i vodom.

Čišćenje registarske pločice

Prednja registarska pločica izložena je svim mogućim nečistoćama, katranu i sitnim krhotinama s površine ceste, a tu su i tvrdokorni ostaci insekata. Kako biste registarskoj pločici vratili prvotni sjaj, nanesite WD-40 sprej i zatim prebrišite krpom. Isto možete učiniti i na pragovima vozila.

Podmazivanje bravica i mehanizama

Iako moderni automobili imaju daljinsko otključavanje/zaključavanje, prije ili kasnije otkazat će baterija u ključu. Najčešće se to događa zimi, pa je uputno sve bravice držati u dobroj formi. WD-40 uklonit će vlagu i podmazati fini mehanizam, te ujedno spriječiti smrzavanje. Kad već podmazujete bravice, isto učinite i sa šarkama na vratima, mehanizmom za podizanje ‘haube’ te kopčama sigurnosnog pojasa. Ako škripi pepeljara, podmažite utor kojim klizi.

Čišćenje i sjaj guma

Ako nemate specijalizirano sredstvo ili glicerin pri ruci, WD-40 predstavlja učinkovitog jokera koji će bočnici gume podariti polumatirani sjaj. Jednostavno našpricajte krug ili dva te zatim istrljajte spužvicom – rezultat je neočekivano dobar, ali razmjerno kratkotrajan.