HR-premijera Peugeot 208 (2024.)

Najmanjem lavu u gami je dotjerana griva. Peugeot 208, koji se prvi put pojavio na tržištu 2012., prošao je prilično opsežne dizajnerske i tehničke promjene. Najnovije izdanje – čija je prodaja u Hrvatskoj započela sa 1. veljače - dostupno je u izvedbama Active, Allure i GT a cijena starta sa 17.490 eura

Krenimo s promjenama vanjštine. Ionako atraktivna 208-ica dodatno je uljepšana s detaljima poput tri ‘kandže’ koje su smještene ispod prednjih svjetala. Ovaj se novi svjetlosni potpis također može pronaći i na novoj 508-ici. Prednja je rešetka također dobila drugačiju strukturu, a stvara sportskiji i profinjeniji dojam. Tu je i novi logo, a svjetlosni potpis straga također je prilagođen novom identitetu 208-ice. Naravno, nije nikakva tajna da francuski proizvođači automobila pridaju veliku važnost individualnom dizajnu. Zato je Peugeot kao lansirnu boju odabrao vrlo privlačnu i potpuno novu Agueda žutu boju, a novost je i Selenium siva. Izbor boja u ponudi: Artense siva, Perla crna, Banquise bijela, Elixir crvena i Vertigo plava.

Novi 208 opremljen crnim okvirima vanjskih ogledala u svakoj verziji i, na zahtjev, crnim krovom u GT-varijanti. Što se tiče naplataka, možete birati između 16 ili 17-inčnih naplataka od lake legure u različitim izgledima. U verzijama Allure i GT, nova ploča s instrumentima sa zaslonom od deset inča postavljena je iznad sportski spljoštenog upravljača. 208 GT pak dolazi s 3D-zaslonom. Ako vam se ova tehnologija ne sviđa, još uvijek imate priliku odabrati verziju Active i tako dobiti analogne instrumente u kombinaciji s 3,5-inčnim zaslonom.

Zaslon osjetljiv na dodir od deset inča u sredini armaturne ploče standardno je ugrađen u sve tri linije opreme. Dobre vijesti za ljubitelje jednostavnog opsluživanja – klasični prekidači i dalje su dostupni u 208-ici, i to ispod zaslona osjetljivog na dodir. Omogućuju vam upravljanje najvažnijim funkcijama bez upotrebe zaslona osjetljivog na dodir. Kako bi naglasio sportski karakter opreme GT, Peugeot za novi 208 nudi unutrašnjost kojom dominira alcantara (uključujući presvlake za sjedala i upravljač). Ambijentalna rasvjeta također je osigurana isključivo za verziju GT.

U segmentu motorizacije vrijedi geslo ‘za svakoga ponešto’. Francuzi malog lava, baš kao i u prethodnom izdanju, nude s 1,2-litrenim PureTechom (snage 75 i 100 KS) kojeg kombiniraju s ručnim mjenjačem s pet ili šest stupnjeva. Tu je i električna verzija (baterija kapaciteta 51 kWh) čiji je doseg prema WLTP-u povećan na 400 km, a novost je i ponuda hibridnih verzija (48V). Potonjima je baza posljednja generacija PureTecha (snage 100 i 136 KS) koji dolazi u kombinaciji sa šeststupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (e-DCS6) iz vlastita razvoja.

Povodom lansiranja 208-ice u Peugeotu Hrvatska su pripremili posebnu ponudu. Naime, izvedba Active PureTech 75 nudi se po cijeni od 17.490 eura a uključuje full-LED, klima uređaj, stražnje senzore za pomoć pri parkiranju, 10-inčni zaslon na dodir, Mirror Screen, metalik boju, jamstvo u trajanju od pet godina (ili 100.000 km) te četiri zimske gume na poklon. U posebnu ponudu spada i mogućnost financiranja na tri rate uz nula posto kamata. Ostali modeli? PureTech 100 Active starta sa 18.212 eura, hibrid sa 100 KS (Active) počinje na 23.165 eura a električna izvedba od 36.590 eura (156 KS). Ostale modele i cijene možete provjeriti na peugeot.hr