GTO Engineering Squalo – Maks.brzina? 10.000 o/min

Čini se da je momcima u GTO Engineeringu dosadilo renovirati stare primjerke Ferrarija. Zato će Britanci uskoro na svjetlo dana izbaciti vlastiti model imena – Squalo

Kada je riječ o popravku klasičnih Ferrarija, njihovoj obnovi ili moto sportu sa ostarjelim trkačima iz Maranella, GTO Engineering jedna je od najcjenjenijih svjetskih adresa. No, čini se da je Britancima dosta njihove osnovne djelatnosti. Oni barem trenutno otvaraju neka nova poslovna područja za sebe. I sada potvrđuju da će se zapravo provesti sljedeći projekt: namjenski sportski automobil s imenom Squalo – talijanski za morskog psa.

Naravno, GTO Engineering ostaje vjeran svom podrijetlu. Kao što pokazuju prve dizajnerske skice, dizajn karoserije sportskog automobila s imenom Squalo zasnovan je uvelike na modelu Ferrarija iz 1960-ih. Drugim riječima: linije se elegantno njišu sprijeda natrag i elegantno se vrte oko kotača i prozora – baš kao i kod Ferrarija 250 GT. Poput svojih uzora, Squalo se u potpunosti oslobađa nepotrebnih ukrasa, pušta da njegovi zaobljeni oblici djeluju sami.

Kako se Squalo ne bi zbunio s Ferrarijevom preslikom unatoč svim paralelama, GTO Engineering želi koristiti moderne materijale – uglavnom ugljik, prema izvješćima – i proizvodne procese za vlastiti sportski automobil. Tijelo će se protezati preko cjevastog čeličnog rešetkastog okvira ojačanog aluminijskim podokvirom. Lukovi kotača opremljeni su 18-inčnim aluminijskim naplatcima, za koje je GTO Engineering posebno razvio gume. Squalo bi trebao ponuditi dovoljno prostora za dvoje putnika i njihovu prtljagu. Ipak, Squalo bi trebao težiti manje od tone.

GTO Engineering predviđa atmosferski V12 motor s dvostrukom gornjom bregastom osovinom kao prikladan pogon, čiji je razvoj sada uglavnom dovršen. Motor koji će s otvorenim ‘usisnim trubama’ vjerojatno biti jedan od najljepših te vrste, trebao bi proizvoditi 466 KS i moći postići maksimalnu brzinu od 10.000 okretaja u minuti. Motor zapremine četiri litre bit će uparen s ručnim mjenjačem.

U unutrašnjosti se Britanci u potpunosti oslanjaju na tradicionalne vrijednosti. Iako će Squalo ponuditi gotovo svu udobnost modernih automobila, to se ne smije vidjeti. Detalji poput audio sustava, integracije pametnog telefona, multimedije i držača čaša ugrađeni su na takav način da ne utječu na klasični izgled. Očekuje se da će se prvi automobili kupcima predstaviti 2023. godine. GTO Engineering već prima narudžbe.