Električni sportski automobil iz – Libanona

Libanon je posljednji put stigao na naslovnice u automobilskom svijetu kad je bivši šef Renault-Nissana Carlos Ghosn dao ostavku. Sada EV Electra Quds Rise izaziva pomutnju. Električni sportski automobil prvi je automobil iz Libanona

Jihad Mohammad je palestinski poduzetnik rođen u Libanonu. Električne automobile razvija sa svojom tvrtkom EV Electra. Električni sportski automobil imena Quds Rise debitantski je proizvod sada predstavljen u Libanonu. Quds Rise – naziv je izveden iz arapskog naziva Jeruzalem – nije samo prvi automobil EV Electra, već je vjerojatno i prvi automobil ikad razvijen i izgrađen u Libanonu.

Za europski ukus na dizajn, ajmo to tako reći, treba se priviknuti. U kokpit s dva sjedala ulazi se kroz vrata koja se otvaraju prema gore. U sredini se nalazi digitalni 15,9 inčni zaslon kojim se upravlja infotainmentom te ostalim sustavima, poput primjerice klimatizacije ili radio uređaja. Vanjštinom se pomalo dojmi poput neke izvedenice Porschea, dizajn se oslanja na duge prevjese i velike ventilacijske otvore.

Quds Rise težine 1100 kg pogoni elektromotor snage 160 KS preko stražnje osovine, litij-ionska baterija ima kapacitet od 50 kWh, što ovom automobilu omogućava autonomiju od 450 km. Za sprint od 0 do 100 km/h treba mu pet sekundi, a maksimalna brzina iznosi 165 km/h. Prve isporuke mogu se očekivati u 2022., dok bi se cijena trebala kretati oko 25 tisuća eura.