Ford je uvijek imao poseban pristup problemu – Exit Warning

Ford je razvio sigurnosni sustav koji bi ubrzo svoje mjesto mogao naći u svim novim modelima automobila. On bi trebao zaštiti druge sudionike u prometu od nesavjesnih vozača koji neoprezno izlaze iz vozila

Za bicikliste i, po novim trendovima, električne romobiliste jedna od najopasnijih situacija je kada se vrata automobila kojeg se obilazi otvore točno u tom trenutku. Dakako tu odgovornost leži na vozaču ili putniku koji izlazi iz vozila, ali ponekad zaista ni oni nisu krivi. Biciklisti i mopedisti si katkada daju za pravo šuljati se i provlačiti gdje realno ne bi smjeli, pa su nezgode neminovne.

No Ford radi na posebnom sustavu koji bi takve nesreće trebao zauvijek staviti ad acta. Radi se o ‘Exit Warning’ sustavu koji signalizacijom u retrovizoru automobila upozorava na nadolazeći objekt.

Prema istraživanjima koje je provedeno u Velikoj Britaniji nevjerojatnih 60 biciklista godišnje smrtno strada ili teško nastrada u sličnim situacijama. Kod nas je dakako brojka mnogo manja, ali svatko tko je bio u sličnoj situaciji, a vjerujemo da vas je mnogo, zna koliko neugodna zna biti situacija kada vam se željezna vrata otvore ‘pred nosom’.

U Njemačkoj se pak 3500 nesreća u 2018. dogodilo prema sličnom scenariju, pa je Ford odlučio poduzeti nešto po tom pitanju. Sustav koristi senzore, baš poput onih za svjetlo, koji prepoznaju kretanje objekta te crvenim svjetlom u rubu retrovizora upozori vozača i suvozača o dolasku drugog sudionika u prometu.

Crvene diode ugrađene su i u rub vrata čime se upozorava bicikliste ili motocikliste o opasnosti. Također, tu su i zvučni signali ako se previde vizualna upozorenja.