Elon Musk otvara Tesline punionice

Vlasnik Tesle putem tweeta najavio je da će se tijekom ove godine omogućiti i drugim proizvođačima električnih vozila punjenje na Teslinim brzm punjačima. Zasad nema detalja o tehničkoj provedbi

Sredinom lipnja savezni ministar prometa Andreas Scheuer zatražio je od Tesle da otvori svoj sustav punjača Supercharger za sve električne automobile – trenutno se tamo mogu puniti samo Teslini modeli. Njemačka nije jedina zemlja koja zaostaje u širenju infrastrukture za punjenje – ali Scheuer bi tako želio postići barem neki mali napredak.

Ne znamo je li šef Tesle Elon Musk uopće primijetio zahtjev njemačkog ministra prometa – ali upravo to čini na američkom tržištu: uskoro će i električni automobili drugih proizvođača moći puniti svoje baterije na Teslinim superpunjačima. Samo u SAD-u Tesla trenutno ima punjače na gotovo tisuću lokacija.

Europski korisnici također mogu biti sretni. Na pitanje korisnika Twittera, Musk je odgovorio da Tesla želi s vremenom otvoriti sve punjače u svim zemljama za vozila drugih marki. Još nije najavio određeni raspored za to – budući da su kompresori već u pogonu. U Hrvatskoj trenutno postoji osam lokacija s Teslinim brim punjačima – Karlovac, Zagreb, Slavonski Brod, Senj, Otičac, Vrgorac, Split i Zadar.

Za usporedbu, u Njemačkoj Tesla trenutno koristi superpunjače s ukupno tisuću punionica na 90 lokacija. Otvaranje Superchargera neće se dogoditi preko noći. To pokazuje izvještaj portala e-automobila electrek.co koji izvještava o malom proboju u Norveškoj. Tamo je upravni odbor provincije Vestland očito raspravljao o bespovratnim sredstvima za izgradnju pet punionica i usluge vezao uz određene uvjete.

Zamišljeno je da će Tesla koristiti provinciju Vestland kao testno okruženje za puštanje superpunjača u Europi. Zbog izuzetno raširene upotrebe električnih automobila, Norveška je poželjno tržište za testiranje različitih proizvođača automobila. S tehničkog gledišta, Europa se pridaje odobrenju za punjenje, jer je Tesla sve lokacije u Europi prebacio u CCS standard i praktički svi novi električni automobili s funkcijom brzog punjenja imaju CCS veze.