Tesla Y može se naručiti za pola milijuna kuna

Teslin model Y dostupan je našim kupcima u dvije izvedbe – Long Range i Perfomance. Početni model možete kupiti za 499.990 kuna, dok snažnija verzija stoji 549.990 kuna

Jednom kada naručite Model Y, ukoliko ste se odlučili za Long Range izvedbu, za isporuku ćete morati pričekati mjesec rujan. Tesla će za Performance model svoje prve isporuke kupcima odraditi s početkom 2022. godine. Tesla svoj kompaktni električni SUV Model Y isporučuje u SAD-u od sredine ožujka 2020. godine – model za američko tržište gradi se u glavnom Teslinom pogonu u Fremontu u Kaliforniji.

One Tesle Y koje će primiti naši kupci, pa tako i svi kupci Starog kontinenta, silaze pak s trake Gigafactory tvornice u Kini. Očito s tamošnjih traka trenutno silazi dovoljno modela koji također udovoljavaju potrebama tržišta izvan Kine, a automobili se prevoze brodom. Čini se da se prijevoz iz SAD-a Tesli ne isplati, a za modele Y proizvedene u Kini trenutno se govori da su kvalitetniji od američkih modela.

Model Y postaje prvi Tesla koji se suočava s ozbiljnom konkurencijom u svom segmentu. Napokon, Audi već nudi isključivo električni pogon Q4 E-Tron, a VW je ovdje s ID.4. Prednost Tesle: Gigafactory je postavljen na izuzetno velike količine i Tesla nije imao problema s osiguranjem dovoljno baterija. Long Range obećaje doseg od 500 km, do 100 km/h stiže za pet sekundi i maksimalna brzina iznosi 217 km/h. Performance model ‘stotku’ lovi za samo 3,7 s, najviša brzina mu je 241 km/h, a doseg 480 km.