Šebalj – Vidaković završili deseti na Dakar Classicu 2024.

Posada Juraj Šebalj/Ivan Vidaković ušla je u cilj relija Dakar Classic! Osvojili su ukupno 10. mjesto od 80 posada i 3. u H1 klasi. Čestitamo!

Nakon trećeg dana Juraj nam je ispričao dosadašnje dojmove: “Treći dan je završen i još se nalazimo u kamenom dijelu Saudijske Arabije gdje najviše trpi ovjes zato što moramo održavati visoke prosječne brzine, a teren je pun kamenja i izrazito neravan.

Današnji dan je bio jako dobar za nas. Etapa je bila dugačka 600 km uz četiri specijalna ispita. Navigacijski test smo položili sjajno, a ova tri ostala ne baš najbolje, jer pokušavamo dokučiti kako stvari funkcioniraju, tj kako nam organizator dijeli zadatke. Danas smo završili na 10. mjestu od 78 posada.

Auto i tim funkcioniraju odlično, a ja i suvozač Ivan Vidaković smo se uigrali, još uvijek smo naspavani i sada grabimo dalje. Za ovakav tip natjecanja treba stvarno puno iskustva, a pokušavamo brzinski tečaj Dakra napraviti u što kraćem roku.

Uskoro kreću pješčane dine i tu očekujemo najveće izazove.”

Četvrti dan na Reliju Dakar za hrvatsku posadu Šebalj-Vidaković bio je uspješan.

Juraj Šebalj:

Danas smo imali rezultatski najbolji dan na Dakru. Popeli smo se s ukupno 17. na 13. mjesto u poretku. Iako je glavni cilj dana bio ne razvalit ovjes na autu jer je bilo jako grbavo i puno kamenja.

Ovo definitivno nije lako, ali sve bolji i bolji smo i shvaćamo što moramo radit. Imali smo žestoki test na dinama koji smo uspješno položili.”

Za nama je pola relija Dakar.

Juraj Šebalj:

Na 6. i 7. etapi imali smo dosta problema s autom. Sada imamo dan odmora koji meni nije toliko potreban ali autu je. Ekipa će sve dotjerat i stavit u red kako bi mogli nastaviti borbu s potpuno ispravnim automobilom. Moram se zahvaliti mojem talijanskom timu Technosport koji čini sve što je u ljudskoj moći da se auto osposobi.

Naime s noći između 5. i 6. etape smo ponovno mijenjali motor i auto je upalio doslovno 3 minute prije izlaska sa servisnog parkirališta.

Ovo je tek polovica relija i očekujemo još brojna iznenađenja putem.

Ovogodišnji Dakar Classic je puno teži nego što je bilo prijašnjih godina. Puno posada je odustalo i razbilo automobile.

U jednom trenutku bili smo 10. u poretku ali s obzirom na tehničke poteškoće pali smo na 15. mjesto i trenutno se plasman u prvih deset čini gotovo nemoguć. Ovo sve zajedno naravno nije samo moj rezultat nego i mog suvozača Ivana Vidakovića koji je uspio doći do statusa profesionalca u manje od tjedan dana.

Naš cilj je i dalje isti. Stići do kraja i napraviti što bolji rezultat.

Sada se nalazimo u bivaku u Rijadu i tu odmaramo danas i onda se vraćamo u isti dio Arabije gdje smo bili. Jedino što je sigurno je da neće biti lako, ali ni da se mi nećemo samo tako predati.”

Juraj Šebalj:

8. dan je prošao i sve je uredu. Nemamo tehničkih problema s autom, ekipa iz Technosporta je sve riješila. Danas je bio jedan od najtežih dana jer smo se prestali vozit po pustinji i sada smo u kamenjaru što je izuzetno opasno za gume. Dan smo završili na 10. mjestu, a rezultat bi bio i bolji da se nismo izgubili na jednom dijelu i izgubili dragocjeno vrijeme.

Uspjeh za nas bi bio završiti Dakar, ali trudimo se ući i u prvih 10. Na zadnjem specijalnom testu dana imali smo prvi rezultat dana, što samo dokazuje da radimo dobar posao.

Mi smo ovdje nažalost početnici i druge posade imaju puno više iskustva. Ali s kilometrima se stvari sve bolje slažu i ja i Vida funkcioniramo odlično.

Preostala su još 4 duga dana, u kojima treba biti oprezan i sačuvat auto.

Ovaj reli je jedan težak težak maraton i jedno zanimljivo trkačko i životno iskustvo.”

Završen je Dakar Classic 2024. Naša posada Šebalj/Vidaković završila je na 10. mjestu od ukupno 80 posada. Uskoro donosimo više detalja.

 

Juraj Šebalj:

Uspjeli smo! Niti zadnji dan iako kratak, nije bio lagan. Vozili smo se u drugom djelu Arabije koji ima puno više kamenja, pa smo jednu oveću stijenu dobro zajašili u punoj brzini. Auto srećom nije oštećen i eto nas u cilju.

Nakon 12 dana utrkivanja imali smo čast razviti Hrvatsku zastavu i proslaviti dolazak na cilj.

Završili smo na 10. mjestu u ukupnom redoslijedu Dakar Classica, te 3. mjestu H1 klase, u koju spada naš auto. Da nije bilo pehova, rezultatski smo dokazali da možemo i puno bolje.

Naš treći motor nas je napokon poslužio, smanjili smo mu snagu i ambicije i radio je besprijekorno. Velike zahvale idu našem timu Tecnosport iz Italije koji je sjajno rješavao sve probleme na autu.”

Ivan Vidaković:

Ovo je za mene sjajno. Ja bih rekao da se po ovom nastupu može snimiti napeti film, a mi smo ga i snimili i uskoro će izaći na društvenim mrežama. Imali smo jako puno pehova, ali i sreće, te smo stigli do cilja. Iako nisam nikada bio suvozač u životu, uz Jurinu pomoć sam brzo pohvatao najvažnije stvari, te smo u drugom djelu natjecanja kao posada bili ozbiljna konkurencija vodećima. Dapače, od ovoga možemo i bolje. I jutros smo napravili dobar rezultat – 4. mjesto u ukupnom poretku. Hvala svima koji su pratili naš nastup.”