Cuprom Formentor oko jezera Como – Italija kakvu obožavamo

Jezero Como nalazi se podno Alpa, a predivnim krajolikom i autentičnom atmosferom uvijek iznova privlači brojne turiste, baš kao i jetsettere te celebrityje... Nudi raznolik sadržaj - možete uživati u povijesnoj srednjovjekovnoj jezgri Coma, krstariti jezerom do poznate Ville d'Este u Cernobbiu ili pak jednostavno cijeli dan voziti se uz obalu jezera i prepustiti čarima cappuccina i gelata

Bellagio, California, Norge, Eldorado, Dingo Cross, Ercole, Stornello… Zaista neobični nazivi za sladoled?! Iako, poduži red ispred gelaterije u centru Mandella del Larija, mjesta na obali jezera Como, gotovo da jamči užitak u toj ledenoj poslastici. Atmosfera je toliko ležerna i opuštena da koja minuta čekanja u redu zaista nije teško pala. A usput možemo razgovarati i o – nazivima sladoleda.

Naime, kultna marka Moto Guzzi, koja se ‘rodila i stasala’ upravo na ovome mjestu, taj je vikend od 10. do 12. rujna trebala proslaviti svoj 100. rođendan. Kažemo ‘trebala’ ne iz razloga jer je u međuvremenu marka ‘preminula’, već je organizator procijenio da jednostavno ne može primjereno udovoljiti propisanim covid-mjerama te je proslavu prebacio u iduću godinu.

‘Prebacio’ ju je u smislu same organizacije službenog programa i popratnih evenata, no tko je želio doći na jezero Como toga vikenda, mogao je uživati u vlastito osmišljenom sadržaju. Primjerice, u organiziranoj turi kroz staru tvornicu (koja je sada muzej), družiti se s istomišljenicima ili ljubiteljima marke u nekom od brojnih restorana i kafića ili pak jednostavno uživati tih ranojesenskih dana u predivnim cestama u okolici jezera na plus 28 stupnjeva.

Ili pak stajati u redu za sladoled kao mi, dočim napokon stižemo i do pojašnjenja njihova naziva. Naime, vlasnik gelaterije je tih dana tiramisu, kinder bueno, cremino, stracciatellu i druge, odlučio preimenovati u povijesne Guzzijeve modele… Što pokazuje s kolikim je entuzijazmom cijeli gradić dočekao stoljeće postojanja ‘Orla s Mandella’. Naravno, covid19 tih dana nije spriječio brojne ljubitelje marke, ali i turiste da nahrle iz svih krajeva Europe te se na trenutak prepuste čarima dolce vite.

Jezero a kao more

A mi smo se u Cupri Formentor prepustili vožnji vijugavom uskom cestom koja vodi oko jezera. Iz Mandella, gdje su bili oduševljeni Formentorom doslovce na svakom koraku (za koji su mislili da je top-model sa 310 KS, a mi smo lukavo prešutjeli da je to ipak ‘eko’ plug-in) krenuli smo u pravcu Lecca sve do grada Coma.

Budući da je bio vikend, a tada je pola obližnjeg Milana (na sat vremena vožnje) na jezeru, a tu je još i spomenuti šušur oko Moto Guzzija, ceste su bile doslovce zatrpane vozilima svih vrsta. Sasvim je uobičajeno da ispred vas ‘mili’ Lambo ili Ferrari brzinom e-romobila, ili da trpite torturu sporohodnog paradiranja nekog od brojnih oldtimera, obično bez krova.

Nema veze, kakvo podneblje takvi i običaji, pa se brzo privikavamo na tempo putovanja od oko 40-ak km/h. Više nije ni isplativo, budući da aplikacija ‘svako malo’ pokazuje brojne radarske naprave za mjerenje brzine kojih, kako se čini, na Comu ima više nego astroteleskopskih antena u New Mexicu. Što pak sve i nije loše jer s vremena na vrijeme možete baciti oko na krajolik, koji je malo reći – impresivan.

Azurno plava boja jezera neodoljivo podsjeća na more, sunčeve zrake odbijaju se od namreškanu površinu te tako raspršuju svjetlost na sve strane, a spustite li prozor, udahnut ćete i brojne miomirise od kojih neki neodoljivo podsjećaju na Mediteran (borovina). I da, nevjerojatno je mnogo kupača za ovaj period godine, što nećemo pripisati globalnom zatopljenju već sretnim okolnostima.

S kave na kavu – po prihvatljivim cijenama

Takva spora, mrtva vožnja doista umara, a brojne ugostiteljske objekte uz jezero pokušavamo iskoristiti kao mjesto za okrepu. No to baš neće ići tako lako kako smo zamislili, jer mjesta za parkiranje je nekolicina, a već smo napomenuli – vikend je. Doista, pronaći parking pred restoranom ili kafićem na dionici od Coma do Mennagia (zapadna obala jezera) je teže no pogoditi šesticu na lotu. Snalažljivi kakvi jesmo, uspjeli smo ‘baciti sidro’ u Dongu i ugodno se iznenadili cijenama.

Naime, Como slovi kao jedno od najmondenijih mjesta na svijetu, no bez problema ćete popiti kavu za 1,50 do dva eura, ili pak uživati u aperolu (Talijani ga ‘tresu’ već od jutarnjih sati) za tri do četiri eura. Dakle, cijene iste, ako ne i niže, nego u našim turističkim mekama. Isto vrijedi i za hranu koja se u vrlo pristojnim tratorijama (dva slijeda jela, desert i piće) po osobi kreće od 30 do 35 eura. Prihvatljivo i razumno. Očito je da je covid-kriza itekako pogodila Italiju, te su se ugostitelji snižavanjem cijena upustili u borbu za svakog gosta. Jer bezbroj smo puta bili ovdje na različitim događanjima i prezentacijama i ne pamtimo tako prihvatljive cijene.

Što se još nudi?

Uglavnom, s vožnjom oko jezera se ne morate brzati, jer ćete cijeli krug od oko 160 km zaključiti već nakon tri i pol do četiri sata (lagane) vožnje. Što vam onda preostaje za ostatak dana? Recimo, uživati u prekrasnim lokacijama visoko iznad Tremezza.

Ili prošetati uokolo izuzetne Ville Carlotte, veličanstvene ružičaste građevine koja je vjerojatno najpoznatija atrakcija jezera Como, a koju krase bujni vrtovi azaleja i kamelija koji se spuštaju prema obali. Zapravo, gdje god da stanete, krajolik i atmosfera oduzimaju dah. Sve nekako zrači autentičnošću i tradicijom, sve je nekako – tipično talijanski. Skulpture, umjetnine, kuće, vrtovi, obala, hrana – na jezeru Como tradicija je sačuvana do posljednjeg detalja.

A u tradiciju spadaju i vožnje minitrajektima po jezeru koje bitno skraćuju vrijeme putovanja, a koštaju od 10 do 15 eura. Uspjeli smo uloviti mjesto na trajektu koji polazi iz Varenne, iznimno romantičnog grada sa strmim kamenim ulicama i mirnim pročeljem s nekoliko kafića uz obalu, a koji nas je dovezao u opjevani Bellagio.

Bilo je zaista prekrasno uživati u pogledu s broda prema Varenni, na oker kuće na rtu, a podjednak užitak je bio i ulazak u Bellagio koji ne nazivaju bez razloga ‘biserom jezera’. Šetnica uz jezero ukrašena je oleandrima i lipama, dok su njegove neobične popločane ulice okružene luksuznim buticima i trgovinama. Ostaje li još što i za navečer? Grad Como nudi predivnu srednjovjekovnu jezgru te brojne atraktivne restorane uz samu obalu jezera. Uglavnom, gdje god da završite, s Comom ne možete pogriješiti.

Sve fotografije možete pregledati u gornjoj galeriji.