Citroen C5 X – Klasni mješanac

Citroen je, kao što ne sumnjamo da znate, odustao od svojih klasičnih kompaktnih i limuzinskih modela, pa su nove uzdanice C4 i C5X – povišeni kompakt i karavanska SUV limuzina

Zanimljivo je u kom se smjeru kreće automobilska industrija, ali i razumljivo je kako će modeli u budućnosti biti podređeni tržišnim smjernicama. U tom se pogledu i novi Citroenovi modeli prilagođuju ukusima kupaca. Najnoviji model francuske marke je Citroen C5 X – možemo slobodno reći mješanac limuzine, karavana i SUV-a.

Prepoznatljive citroenovske linije i dalje karakteriziraju 4805 mm dugačak, 1865 mm širok i 1485 mm visok model. U prtljažnik stane 545 l, obaranjem stražnje klupe otvara se prostor od 1640 l, dok bi međuosovinski razmak od 2785 mm trebao garantirati mnoštvo prostora straga. Citroen C5 X prvi dolazi s aktivnim Citroen Advanced Comfort ovjesom (progresivni hidraulični graničnici) koji bi trebao podsjećati na starije klasične Citroenove modele iz doba hidrauličnog ovjesa.

Kupci će birati između benzinskih i plug-in pogona, a potonji ima 225 KS i doseg isključivo na struju od 50 km. Maksimalna brzina na električan pogon je 135 km/h, pa će se većina vožnji na kuća-posao relaciji moći odraditi bez ispuštanja CO2 emisija u atmosferu.

U unutrašnjosti C5 X uvodi potpuno novo komunikacijsko sučelje koje stavlja naglasak na povezivanje. Sastoji se od dodirnog zaslona visoke razlučivosti od 12 inča, četiri USB C utičnice i opcije bežičnog punjenja pametnih telefona. Ažurira se u stvarnom vremenu putem oblaka i povezuje putem funkcije zrcaljenja zaslona bez potrebe za priključivanjem pametnog telefona.

C5 X je opremljen mnogim sustavima za pomoć u vožnji koji funkcioniraju zahvaljujući različitim komponentama ugrađenim svuda po vozilu – radarima, kamerama i senzorima, koji C5 X donose razinu 2 kada je u pitanju autonomna vožnja. Highway Driver Assist sastoji se od prilagodljivog regulatora brzine s funkcijom Stop & Go i sustava pomoći za održavanje putanje u voznom traku.

Tu su i brojni drugi sustavi koji olakšavaju vožnju, kao što su nadzor mrtvog kuta, Rear Cross Traffic Alert (sustav prepoznavanja opasnosti u blizini prilikom kretanja unatrag), sustav Top 360 Vision koji olakšava upravljanje prikazujući vanjsko okruženje na tabletu s dodirnim zaslonom ili pak sustav otključavanja i pokretanja vozila bez ključa koji automatski zaključava i otključava vrata kada vozač priđe vozilu ili se od njega udaljava.

Novi Citroenov model na našem tržištu možemo očekivati pred kraj 2021. godine.