Auto Hrvatska – Sedamdeset godina postojanja

Najveća i najdugovječnija domaća kompanija iz sektora autoindustrije, ove godine obilježava 70 godina postojanja i povodom te važne obljetnice priprema niz investicija usmjerenih na širenje i unapređenje poslovanja

Poslovati je počela davne 1952. godine, kada je skupina od osam zaljubljenika u automobile i tehnološki napredak uz dopuštenje tadašnjih vlasti osnovala “Auto-moto servis za trgovinu na malo rabljenim i novim auto-moto dijelovima i naftnim derivatima”. Auto Hrvatska 1963. godine započinje suradnju s Volkswagenom, kao njegov ovlašteni partner za održavanje vozila i ta se razina uspješnog poslovnog odnosa održala sve do danas. Koliki je u to vrijeme bio značaj Auto Hrvatske za razvoj tadašnjeg hrvatskog gospodarstva, govori podatak da je tvrtka tada brinula o potrebama voznih parkova u više od 5500 poduzeća iz tadašnjeg “društvenog sektora” i poslovala s čak 682 dobavljača s područja bivše Jugoslavije.

Tijekom prva dva desetljeća poslovanja, tvrtka je svojim partnerima isporučila 130 tisuća vozila iz gospodarskog i osobnog programa. Uoči 25. obljetnice Auto Hrvatska je prepoznata kao vodeća prodajno-servisna organizacija u auto struci i postala je izvoznik na strana tržišta. U to je vrijeme uspješno “preskočena” granica i Auto Hrvatska je prvi put domaćim korisnicima omogućila širi izbor kvalitetnih svjetskh marki. Do tog trenutka na domaćim cestama su prevladavali „Fićeki“ i Zastave. Početkom Domovinskog rata raspada se tržište bivše države. Auto Hrvatska je potpisala ugovor o suradnji s proizvođačem gospodarskih vozila “Iveco”, te se 1992. godine strateški odlučila za poslovnu reorganizaciju nakon koje postaje dioničko društvo.

Auto Hrvatska d.d. danas posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te Sjevernoj Makedoniji, točnije na ukupno 26 lokacija sa 700 motiviranih zaposlenika. Uvoznici su za vozila MAN, NEOPLAN, Ford Trucks i Kässbohrer te u svojoj ponudi osobnog programa vozila prodaju i servisiraju vozila marki Audi, VW, ŠKODA, Peugeot, Mazda, Renault, Dacia i Fiat Professional, a odnedavno i vozila marke Seat i Cupra u Zadru. Uz to, u ponudi imaju razgranatu servisnu mrežu diljem cijele Hrvatske, te su zastupnici profesionalne opreme i alata za opremanje servisnih centara.