Alfa Romeo: kad jednom smrkne drugom svane!

Prema informacijama iz kuloara Alfa Romeo će obustaviti proizvodnju Giuliette već krajem ove godine, ali tu neće stati

Jedan od najljepših kompaktnih modela svih vremena Alfa Romeo Giulietta još je jednom dočekala kraj svoje proizvodnje. Kažemo još jednom, jer to nije prvi puta da je Alfa uvodila i gasila modele s tim imenom.

Giulietta je trenutno najstariji model u ponudi Alfe

Da se podsjetimo posljednja reinkarnacija Giuliette stigla je u prodaju 2010. godine, blago je osvježena 2016, a upravo bi krajem ove godine trebala sići s proizvodnih linija.

Giulietta je tijekom 2019. prodana u 15.960 primjeraka, a samo za primjer 2011. se u nju zaljubilo, dovoljno da ju kupi, čak 79.000 vozača. I zato, kad takav pad zbrojite s procvatom SUV-klase, ovo je posve logična odluka.

Žeđ će gasiti Tonale

Tonale smo gledali na posljednjem sajmu automobila u Ženevi, budući da ovogodišnji nije održan, a upravo će taj SUV zamijeniti poziciju Giuliette na tržištu, sukladno trendovima.

Bez filozofije, u svojoj osnovi Alfa Romeo Tonale zapravo je Jeep Compas u novom odijelu, pa u njoj možete očekivati i poznate motore.

Motore iz Jeepa za Alfu možemo samo hvaliti

Riječ je o turbobenzinskim agregatima obujma 1,3 litre, vrlo sličnima onima iz Renaulta i Mercedesa, koji razvijaju od do 180 KS. No, tu je i dizelski dvolitreni snagator koji razvija 170 KS, povezan s 9-stupanjskim mjenjačem.

Nije to sve. Alfa Tonale će svakako biti uzbudljivija od Jeepa Compasa, a najbolja bi mogla biti – barem dok ne vidimo QV-izvedbu – kao plug-in model snažan 240 KS.

Bit će Tonale i plug in, a QV će imati 400 KS

Ta plug-in hibridna izvedba kombinira 1,3 litreni benzinac na prednjoj osovini, s elektromotorom na stražnjoj osovini, nešto slično kao Opel Grandland X, a doseg samo na struju trebao bi se kretati oko 50 km.