90 godina Boschevih filtara goriva

Onečišćeno gorivo već je početkom prošlog stoljeća uzrokovalo razne kvarove motora. Bosch je riješio taj problem 1930. godine, i to filtrima goriva koji su spriječili onečišćenje tehnologije ubrizgavanja dizelskih, a poslije i benzinskih motora

Boschev filtar goriva koji je prvi put upotrijebljen prije 90 godina bio je vrlo učinkovit, ali je zahtijevao relativno često čišćenje. Nekoliko godina nakon toga tvrtka Bosch pronašla je rješenje i za taj problem i 1936. prvi put primjenjuje poseban papir kao filtarski medij. Zbog dobrog učinka čišćenja materijal koji je u međuvremenu poboljšan i unaprijeđen upotrebljava se i danas.

Već 1930. prvi Boschev filtar goriva bio je zaslužan za zaštitu tehnologije ubrizgavanja

Zahvaljujući svojoj stručnosti u području sustava ubrizgavanja i filtara Boschevi su inovatori bili spremni za nove izazove u području tehnologije motora. Tako je 1998. godine na tržište stavljen dizelski filtar za sustav common rail s integriranim separatorom vode.

Godine 2001. razvijen je poseban benzinski filtar za jedinice ugrađene u spremnik, a 2009. dizelski filtar za sustav common rail za motore na biodizel.

Filtri goriva pouzdano uklanjaju čestice i vodu iz goriva i omogućuju postizanje optimalne snage motora. Visokokvalitetni materijali i pažljiva obrada uz stroge provjere kvalitete osiguravaju kvalitetu originalne opreme i na tržištu radionica.

Filtar za mobilnost u budućnosti

Za hibridni pogon, električni pogon te pogon na gorivne ćelije također su potrebni neprimjetni snažni filtri u motornom prostoru. Naime, bez obzira na način pokretanja za mobilnost su potrebni čista goriva, zrak, voda i ulje – za izgaranje ili kao rashladna sredstva i sredstva za podmazivanje za akumulator i motor.

Iz tog su razloga filtri i dalje neophodni za nesmetan pogon i velik broj prijeđenih kilometara. Filtri kabine i dalje su zaslužni za čist zrak u putničkom prostoru.

Bosch nudi program filtara koji pokriva više od 95 % europskog tržišta za osobne automobile. To znaju i vozači koji su u anketi časopisa „auto motor und sport” 2019. godine 14. put zaredom odabrali Bosch za „najbolju marku” u kategoriji filtara.