Zlatni savjeti za kupnju zimskih guma

Kod odabira novih guma postoje tri stvari na koje posebno treba obratiti pažnju, a to su: veličina, indikator brzine i indeks opterećenja, odnosno nosivosti

Vrlo je važno izabrati gume koje odgovaraju vašem vozilu kako bi ono zadržalo svoje optimalne performanse, sigurnost, ali i kako biste uštedjeli gorivo. Srećom, sve ove informacije vrlo je lako pronaći, a nalaze se najčešće na vratima s vozačeve strane, poklopcu rezervoara za gorivo ili u dokumentaciji vašeg vozila. Naravno, uvijek se možete konzultirati sa stručnim osobljem ili jednostavno istražiti specifikacije proizvođača guma.

Kada razmišljate koju veličinu treba izabrati, iz tvrtke Continental kažu da postoje dva jednostavna pravila koja trebate pratiti. Prvo, zamijenske gume trebale bi biti iste veličine, indeksa opterećenja i brzine kao što ih preporučuje proizvođač vozila ili guma. Drugo, nove gume nikada ne smiju biti manje veličine ili nosivosti nego što pokazuju originalne specifikacije.

Kompatibilnost gume se određuje prema njenim dimenzijama i označava se standardnim indikatorom veličine gume na bočnoj strani. Indeks opterećenja odnosno nosivost označava maksimalni kapacitet putnika koji guma može izdržati, dok indeks brzine ukazuje na maksimalnu dozvoljenu brzinu pri punom opterećenju.

Kada ste odabrali pravu veličinu, obratite pažnju na oznake koje ukazuju da je guma prilagođena zimskoj vožnji. Na bočnom zidu nalaze se prepoznatljive oznake M+S ili tri planinska vrha s pahuljom. U slučaju da guma nema nijedan od ta dva simbola onda ona nije predviđena za vožnju u zimskim uvjetima.

M+S simbol

Gume s M+S simbolom koji označava blato i snijeg, imaju posebno dizajnirane šare i gaznu površinu kako bi pokazale bolje performanse u zimskim uvjetima od obične gume. Njihova gazna površina je takva da omogućava lakše upravljanje vozilom u hladnim uvjetima.

Tri planinska vrha sa pahuljom

Ovaj simbol je strožiji certifikat zimske gume prema UNECE propisima koji vrijede u državama Europske unije, ali i mnogim drugim. Ono što gume s ovim simbolom razlikuje od onih koje imaju samo M+S oznaku je to što su njihove performanse objektivno testirane na snijegu i u težim zimskim uvjetima. Ove gume pružaju visoke performanse u pogledu bezbrižnosti, kontrole na snijegu, ledu i uopće pri niskim temperaturama.

Kada ste provjerili sve indikatore vrijeme je da izaberete i model koji je provjeren i pouzdan.

U nedavnom ADAC zimskom testu za 2023. godinu, WinterContact TS 870 je ostvario izvanredne rezultate. Ove gume, u veličini 225/45 R 17, su osvojile najviše ocijene, dobijajući ocijenu “odlično” od strane ADAC-a i ÖAMTC-a, dok su od strane švicarskog TCS-a bile “visoko preporučljive”. WinterContact TS 870 se istakla zbog svojih izvanrednih performansi u zimskim uvjetima i vlažnim kolnicima, uz precizno i sigurno ponašanje na suhim cestama. Također, ove gume su ocijenjene kao posebno trajne. Isto tako, WinterContact TS 870 P također je postigao odlične rezultate, sa sigurnosnim rezervama pri naglim manevrima i kraćim putem kočenja od prosjeka, posebno na vlažnim kolnicima. Osim što su oba modela postigla izvanredne ocjene u pogledu performansi, također su dobile pohvale za njihov ekološki doprinos.