Continental SportContact 7 – Prilagođena svim vrstama podloga

Nova Contijeva sportska guma u prodaju kreće ujesen, a za početak se nudi u veličinama od 19 do 23 inča

“Fokus našeg razvoja bio je stvoriti najbolju sportsku ljetnu gumu na tržištu za svaku klasu vozila“, rekao je Burkhard Wies, voditelj istraživanja i razvoja iz svjetskog odjela za zamjenu guma osobnih automobila u Continentalu. SportContact 7 razvijen je za automobile sa sportskim atributima pa sve do supersportaša. Paleta vozila je široka – Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, Audijeva RS-serija i BMW-ovi M-modeli. Uključeni su i kompaktni modeli poput Forda Focusa III RS ili Mini Coopera S Clubman. Prikladne veličine dostupne su i za Porsche 4S GT, brojne Mercedesove AMG-modele, Lamborghini i McLaren. Za vrlo vrijedne automobile kao što je Brabus S65 Rocket 900 Coupé, također su dostupne odgovarajuće dimenzije.

Asimetričnim, prilagodljivim dizajnom profila, novi Contijev SportContact 7 može se prilagoditi suhoj i mokroj podlozi. Tako bi vozne osobine trebale ostati na stalno visokoj i sigurnoj razini, čak i pri višim brzinama. Novi, prilagodljivi profil trebao bi pružiti sigurnost uz vrlo preciznu stabilnost u svim situacijama. To je omogućeno specifičnim dizajnom – pri vožnji na pravcu ‘otisak gume’ završava na mjestu najviše odvodnje vode u profilu kako bi se osiguralo izvrsno prianjanje pri kočenju, ubrzavanju i vožnji na mokrim podlogama.

Pri skretanju na suhom asfaltu ‘otisak’ se prebacuje na vanjsko rame, koje je dizajnirano tako da prenosi najviše sile za stabilno i precizno upravljanje. Nove tehnologije ‘elemenata za zaključavanje’ na vanjskom ramenu, omogućuju samo ograničeno kretanje profila čime osiguravaju dodatnu stabilnost.

Uobičajene sportske gume različito reagiraju na različite koncepte i težine vozila – ovisno o težini, veličini i motoru automobila. „Naš novi SportContact 7 stoga je prvi proizvod u segmentu guma visokih performansi koji je prilagođen svakoj vrsti vozila“, objašnjava Wies. Poznata Contijeva smjesa BlackChili precizno je prilagođena dizajnu profila. Ova mekana smjesa odgovara iznimno krutom dizajnu guma niskog profila i ne samo da omogućuje izuzetno dobre vozne osobine, već i osigurava znatan porast trajnosti. Ako se baci pogled na popularnog prethodnika, razlike su evidentne. Prijeđena kilometraža povećana je 17 posto, performanse na trkalištu deset posto, mokri kočni put smanjio se osam posto, a pri kočenju na suhim podlogama novi SportContact je bolji šest posto. Ostaje još samo da SportContact7 ove rezultate potvrdi i na našoj usporedbi.