Zidni punjači – Je li wallbox idealno rješenje?

Slikovito rečeno, wallbox punjači nalaze se negdje na pola puta između obične zidne utičnice i brzih punjača, čime omogućuju potpuno punjenje baterije električnog automobila preko noći, uz razumne troškove

Vrijeme punjenja baterije električnog automobila vrlo je relativan pojam. Proizvođači vole u prvi plan gurati informacije s brzih punjača (50 kW i više), ističući podatak da se baterija do 80 posto može napuniti za otprilike pola sata. I to je posve točno. Na drugoj strani spektra stoji podatak, često prikriven, da se na običnoj kućnoj ‘šuko’ utičnici baterija može napuniti za 30 ili u najboljem slučaju 20 sati, što izravno ovisi o kapacitetu baterije. To je mnogima neprihvatljivo, jer čak i cjelonoćno spajanje na ‘šuko’ utičnicu rezultira povećanjem razine napunjenosti baterije za svega 30-ak posto. Između dvije navedene krajnosti sve više do izražaja dolaze zidni punjači, koji imaju popularan naziv wallbox. Pojednostavljeno rečeno, riječ je o pretvaračima koji omogućuju da se baterija e-automobila puni istosmjernom strujom. Wallbox punjači nameću se kao idealno rješenje za kućno punjenje e-automobila, dok za plug-in hibride nisu nužni, jer kućna utičnica snage 2,3 kW u pravilu je dostatna da se baterija od 15 kWh napuni preko noći.

Koji je smisao wallboxa?

Punjenje električnog automobila na običnoj ‘šuko’ utičnici napona 220 V predstavlja određeni rizik. Ne samo da taj proces predugo traje, već dolazi do velikog zagrijavanja i opterećenja kućne/garažne instalacije. U najgorem slučaju može doći do požara, jer kućne utičnice nisu dizajnirane za tako velika opterećenja. U idealnom slučaju može se ostvariti snaga punjenja od 2,3 kW, pa će punjenje prazne baterije od 45 kWh potrajati 20-ak sati. Wallbox je uređaj koji omogućava veću snagu punjenja, uz određene preduvjete vezane uz električnu instalaciju na samom objektu.

Kakvi sve wallboxovi postoje?

Kućni zidni punjači nude se u rasponu snage od 3,7 do 22 kW, s jednofaznim, odnosno trofaznim priključkom. Što je niža snaga wallboxa, punjenje će duže trajati. Za kućnu uporabu najčešći je izbor AC varijanta (izmjenična struja) snage 11 kW. DC punjači vrlo su rijetki u kućanstvima, upravo zato što su vrlo skupi, a njihova je ugradnja kudikamo kompleksnija. Uz to, brzi punjači u kućanstvima nisu logičan izbor, jer se e-automobili ionako pune tijekom cijele noći. Wallbox punjači su pametne naprave koje se mogu povezati putem Interneta, Bluetootha ili WLAN-a, imaju mjerače, programirano vrijeme punjenja, statistiku korištenja itd.

Koliko košta wallbox?

Proizvođači, odnosno prodavači e-vozila u pravilu nude i rješenja za punjenje. Cjelokupna ponuda na tržištu vrlo je šarolika, pa vrijedi dobro ‘pročešljati’ jer se može uštedjeti. Jednostavni uređaji snage 7,4 kW mogu se na globalnom tržištu kupiti već za nekoliko stotina eura, ali tome treba pribrojiti troškove ugradnje i eventualnog dokupa jake struje od distributera električne energije. Prvi preduvjet je stanje električne instalacije na dotičnom objektu, što za sobom može povlačiti dodatne troškove koji nisu zanemarivi.

Sami proizvedite svoju struju

U slučaju da već posjedujete ili imate mogućnost ugradnje fotonaponskog sustava na krovu, wallbox bi se savršeno uklopio u priču o punjenju baterija e-automobila. Solarnu energiju koju možete prikupiti na dnevnoj bazi i zatim pohraniti u kućnim akumulatorima (što nije baš jeftino), možete zatim ‘pretočiti’ u bateriju e-vozila. Ponavljamo, ovo je pozamašna investicija koja podrazumijeva skupe elektroničke komponente, ali u određenim slučajevima može biti isplativa.

Auto diktira snagu punjenja

Wallbox i e-automobil moraju biti kompatibilni. Presudan faktor je ‘on-board’ punjač instaliran u vozilu, koji je, ovisno o proizvođaču, jednofazni, dvofazni ili trofazni. Manje faza znači i manju snagu punjenja. No, problematika po pitanju faza je ekonomske prirode, uz dodatne specifičnosti svake države ili bolje rečeno – kontinenta. A vozila na električni pogon su manje-više globalni proizvod. Naš je savjet da se prilikom odabira wallboxa konzultirate s prodajnim predstavnikom koji će vam sugerirati najbolje rješenje.

Instalaciju prepustite profesionalcima

Postavljanje wallboxa je posao za kvalificirane stručnjake. Bilo kakva improvizacija može dovesti do katastrofalnih posljedica, jer jaka struja nikad ne prašta greške. Certificirani električar odgovoran je za ispravnost instalacije i svakog njenog detalja, uz strogo poštivanje uputa proizvođača. Također, wallbox koji kupujete mora imati sve propisane certifikate kako bi bio posve siguran za uporabu i zaštićen od preopterećenja.