Nove tehnologije punjenja – Punjenje e-auta preuzimaju roboti?

Continental uvodi revoluciju u punjenje električnih vozila. U suradnji s tvrtkom Volterio razvija robote za potpuno automatsko punjenje električnih vozila, bilo novih ili rabljenih

Continentalov pružatelj usluga razvoja i proizvodnje ‘Continental Engineering Services’ (CES) surađuje sa start-upom Volterio na razvoju inteligentnog robota koji će punjenje električnih vozila u budućnosti učiniti lakšim i praktičnijim. CES bi trebao razviti prve serijske sustave za robota do sredine 2022., a oni već sada ispunjavaju sve kriterije certifikacije koje zahtijeva automobilska industrija. Serijska proizvodnja sustava planirana je za 2024. i odvijat će se u Njemačkoj. Inteligentna rješenja za punjenje električnih vozila ključne su prekretnice na putu do sveobuhvatne, ekološki prihvatljive i održive mobilnosti.

Cjelinu čine dvije komponente

Potpuno automatsko rješenje za punjenje sastoji se od dvije komponente – jedinice na donjem dijelu vozila i jedinice postavljene na podu garaže. Čim je automobil parkiran, obje komponente povezuju se putem pametnog automatskog sustava kojim se upravlja, između ostalog, putem ultra širokopojasne veze. Ultra širokopojasna veza je komunikacijska tehnologija bazirana na radiju u svrhu prijenosa podataka na blizinu. Prednost koja je prikladna za svakodnevnu upotrebu jest da automobil ne mora biti pravilno parkiran. Robot za punjenje ispravlja odstupanja do 30 centimetara od idealne parkirne pozicije. Kut pod kojim je vozilo postavljeno u odnosu na tlo nije važan.

Konusni dizajn fizičkog priključka između tla i jedinica vozila omogućuje svaku orijentaciju pozicioniranja (360 stupnjeva).

“Naš robot za punjenje pravi je evolucijski korak da električnu mobilnost učinimo praktičnijom i prikladnijom za svakodnevnu upotrebu”, objašnjava dr. Christoph Falk-Gierlinger, generalni direktor CES-a. „S tvrtkom Volterio pronašli smo idealnog partnera za razvoj učinkovitog i jednostavnog rješenja za punjenje električnih vozila. Putem suradnje spajamo kreativnost i fleksibilnost mladog start-upa s razvojnim iskustvom i automobilskim znanjem te iskustvom Continental Engineering Services.”

Isprva u kućanstvima, kasnije i u javnim prostorima

Obje su tvrtke prethodno paralelno i neovisno jedna o drugoj istraživale slična rješenja robota za punjenje. U novoj suradnji sada se oba partnera međusobno nadopunjuju, tako da se rješenje koje odgovara svakodnevnoj uporabi elektromobilnosti brzo razvija te stavlja na raspolaganje kupcima koji su već konkretno zainteresirani. Inovativno rješenje za punjenje u početku će se koristiti u privatnim kućanstvima, s odgovarajućom snagom od 22 kW izmjenične struje. Rješenje je ‘retrofit’, što znači da se može naknadno ugraditi i na postojeće modelske varijante vozila. U drugom koraku razvit će se rješenje za brzo punjenje za javne prostore. Dakle, moći će se koristiti u parkirnim garažama, benzinskim postajama ili na lokacijama poduzeća s kapacitetom punjenja većim od 50 kW. To također uključuje odgovarajuće varijante za, primjerice, upravljanje voznim parkom gospodarskih vozila.

Uskoro dio svakodnevice

Nova tehnologija nudi brojne prednosti. Primjerice, energija teče putem fizičke veze potpuno isto kao kod konvencionalnih punionica. Prednost je što pri punjenju energijom pomoću robota za punjenje – za razliku od bežičnog induktivnog punjenja putem magnetskog polja – gotovo da se ne gubi nikakva energija. Ovo je rješenje stoga posebno održivo i štedi resurse. Takvo punjenje je i vrlo praktično, jer za razliku od punionica, korisnici više ne moraju brinuti ni o čemu, odnosno ne moraju rukovati kabelima za punjenje u uskom prostoru, a koji mogu biti prljavi ili natopljeni vodom (kišom).

Proces učitavanja odvija se potpuno automatski. Nadalje, komunikacija između jedinice na podu i one u vozilu putem ultra širokopojasne veze osigurava da se vozilo i robot za punjenje približavaju jedno drugome centimetarskom točnošću. Korisnik stoga može parkirati relativno ležerno jer tehnologija oprašta odstupanja. Sustav se također postavlja brzo i jednostavno. Ako se vozila budu potpuno automatski i samostalno parkirala u garažama, rješenja za automatizirano punjenje bit će dio svakodnevnog automobilskog života.