Obračun Zagrebačke policije s ilegalnim jurilicama

Povodom saznanja o održavanju ilegalnih auto utrka zagrebačka policija za vikend provela preventivno-represivnu akciju

Između 28.01. i 30.01. u večernjim i noćnim satima na području Novog Zagreba, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s djelatnicima Carine i Stanice za tehnički pregled u Zagrebu, proveli su preventivno – represivnu akciju povodom saznanja i prikupljenih obavijesti o održavanju ilegalnih auto utrka tzv. „Street race“ kao i okupljanja te druženje većeg broja osoba na određenim lokacijama na području Grada Zagreba bez pridržavanja trenutno važećih epidemioloških mjera kojim se sprječava širenje zaraze virusom „COVID-19“ te bez potrebnih odobrenja i suglasnosti nadležnog Stožera civilne zaštite kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Čak 20 vozila upućeno je na izvanredni tehnički pregled te su isključeni iz prometa. U Stanici za tehnički pregled vozila u Gradu Zagrebu za navedena je vozila utvrđena tehnička neispravnost u smislu „opasnih nedostataka na vozilima“, tj. nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnika o homologaciji vozila.

Navedena vozila su isključena iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama dok su protiv vozača, odnosno počinitelja spomenutih prekršaja poduzete odgovarajuće mjere te su prekršajno sankcionirani temeljem članka 236. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna do 5.000 kuna.

Policijska uprava zagrebačka će kroz suradnju i koordinaciju s nadležnim institucijama, kao i ubuduće prikupljati sva saznanja o svim vrstama okupljanja u smislu ilegalnih utrka tzv „Street race“ te poduzimati sve mjere i radnje s ciljem sprječavanja organiziranja, okupljanja i održavanja spomenutih ilegalnih utrka.