Vozili smo Fiat 500 hybrid

Fiat 500 prigrlilo je hibridnu tehnologiju. Imali smo se prilike upoznati s hibridnim 'fićom' koji starta od 99.350 kn

Tri cilindra umjesto dosadašnjih četiri

Prije svega, Fiat ovim korakom želi poboljšati ekonomsku učinkovitost malenog talijana. Stoga osvježen pogon gdje sada nalazimo na trocilindarski motor, umjesto četverocilindraša s 69 KS koji je otišao u ropotarnicu povijesti. Novi motor koji se krije iza imena FireFly razvija točno 70 KS, a pomaže mu 12-voltni BSG (Belt-Integrated Started Generator) generator uz litij-ionsku bateriju kapaciteta 11 Ah.

30 posto niža potrošnja?

Mild-hibridna izvedba modela Fiat 500 trebala bi smanjiti emisije ispušnih plinova za čak 30 posto te i samu potrošnju. Što se samog motora tiče uz 70 KS pri 6000 o/min razvija i 92 Nm okretnog momenta pri 3500 o/min. Brojni novi materijali osigurali su smanjenje mase samog agregata na 77 kg. BSG-sustav je postavljen izravno na motor, a njime upravlja remen koji također pokreće pomoćne uređaje. Sustav obnavlja energiju tijekom kočenja i usporavanja, skladišti je u litijevoj bateriji i koristi je za ponovno pokretanje motora u načinu Stop & Start i za pomoć tijekom ubrzavanja.

Nova tehnologija za bolji komfor

Ova tehnologija omogućuje isključivanje motora kada se prebaci u neutralni položaj, ali pri brzinama manjim od 30 km/h. Nadzorna ploča, koja prikazuje informacije o hibridnom sustavu, informira vozača kada treba prebaciti. Motor je uparen sa šeststupanjskim ručnim mjenjačem, čija su prva tri stupnja dosta kratko proračunata, dok od četvrtog stupnja naviše omjeri postaju duži kako bi se uštedjelo na potrošnji. Fiat se u tim slučajevima, primjerice 45 km/h u petom ili 60 km/h u šestom stupnju prijenosa, neće nimalo buniti. U praksi to djeluje dosta dobro, kraći omjeri s početka daju na živahnosti, a puštanjem papučice gasa osjeća se kako sustav regeneracije laganim usporavanjem vozila počinje određivati svoj posao.

Najpovoljniji hibrid na hrvatskom tržištu?

Model se već nalazi kod domaćih trgovaca Fiata, a pred kupcima je odabir između čak šest paketa opreme. Dosad se kao najpopularniji pokazao paket Dolce koji nudi 7-inčni zaslon multimedije, kromirane detalje, obloge i odbojnike u boji karoserije, aluminijske naplatke od 15 cola, stražnje parking senzore i svjetla za maglu. Tako opremljen Fiat 500 hybrid do registracije stoji nešto manje od 103 tisuće kuna, što ga čini jednim od povoljnijih hibrida na tržištu. Početni model s opremom Lounge kupca će stajati 99.350 kuna.