Predstavljen novi VW Passat

Novi Passat kupcima se nudi samo u karavanskoj izvedbi, deveta generacija stvorena je na MQB Evo modularnoj poprečnoj platformi u pogonu u Bratislavi. Bili smo na svjetskoj premijeri

U potpuno novom interijeru Passat sada nudi više prostora svojim putnicima. U dužinu je narastao za 144 mm pa sad mjeri 4917 mm, što se širine tiče brojimo dodatnih 20 mm (1852 mm), dok je visina 1506 mm ostala približno ista prethodnom modelu. Ono što je najbitnije jest povećanje međuosovinskog razmaka od 50 mm, pa on sada broji 2841 mm, što povećava prostor za noge straga za čak 50 mm. Prtljažnik je također povećan za 40 l pa sada može primiti respektabilnih 690 l, a kada se polegne stražnja klupa čak 1920 l.

U interijeru ćete naći novi infotainment sustav s veličinom zaslona od 12,9 ili 15 inča, ovisno o doplati ili stupnju opreme. Samostojeći zaslon blago okrenut prema vozaču karakteriziraju novorazvijena grafika i struktura izbornika. Drugi element platforme MIB4, također novorazvijen, je head-up zaslon koji projicira bitne informacije za vozača na vjetrobransko staklo u virtualnom području ispred vozila. Da se ne iznenadite, mjenjač u obliku polugice, kojom se upravlja poput one na poznatim VW e-modelima nalazi se s desne strane iza upravljača.

Novi Passat bit će dostupan s novim prednjim ergoActive sjedalima u dodatnoj opremi. Ona nude električno podešavanje (do 14 smjerova, ovisno o modelu i opremi) te funkcije masaže i klimatizacije. Što se tiče motorizacije u ponudi imamo dva potpuno nova plug-in hibridna pogona (eHybrid) s izlaznom snagom sustava od 204 i 272 KS. U kombinaciji s novom baterijom od 19,7 kWh (neto energija), omogućuju doseg s isključivo električnim pogonom od oko 100 km.

Passat će također po prvi put biti dostupan s 48 V djelomično hibridnim pogonom (eTSI sa 150 KS). Dva benzinska 2.0 TSI motora s 204 i 265 KS te tri dizelska 2.0 TDI motora sa 122, 150 i 193 KS upotpunjuju ponudu pogonskih sklopova. DSG mjenjač s dvije spojke uvijek je dio serijske opreme. Snažniji modeli uvijek su serijski opremljeni 4MOTION sustavom pogona na sve kotače. VW Passat na tržište stiže u prvom kvartalu 2024. godine, a zasad je poznata cijena za početni model u Njemačkoj koja bi trebala iznositi oko 40 tisuća eura.