Volkswagen Polo 1.0 TSI Life – Pokazni primjer

Oko redizajna Volkswagenovih modela nikad se nije dizala prevelika buka, ali upravo su ih mali detalji u doradi oduvijek pozicionirali u sam vrh klase. No je li i u slučaju osvježenog Pola situacija - ista?

Blic-info:

VW Polo 1.0 TSI

95 KS, 175 Nm, 351 l obujma prtljažnika, maks. brzina 187 km/h, potr. na testu 5,4 l/100 km,

Cijena: 144.526 kn

I bez previše okolišanja, možemo odmah odgovoriti na pitanje iz podnaslova – da! Polo je u svojih šest generacija te 46 godina postojanja oduvijek bio automobil koji je postavljao mjerila klase. Nešto poput Golfa u kompaktnoj klasi, redizajnirani Polo je i dalje, unatoč sve snažnijem pritisku visokokvalitativne korejske konkurencije, primjerice u vidu novog Hyundaija i20, pokazni primjer kako bi vozilo gradske klase trebalo biti izrađeno.

Noviji, bogatiji, sigurniji

O dizajnu je nezahvalno govoriti pa stoga nećemo ocjenjivati, no sveukupan dojam je da njemački, možete čitati i ‘volkswagenovski’, pristup redizajnu točno pogađa nit koju cijene kupci vozila iz Wolfsburga. U unutrašnjosti smo odmah primijetili novi koncept upravljača, koji je veličinom i debljinom obruča taman skrojen za većinu korisnika. Manju zamjerku ćemo uputiti mnoštvu upravljačkih tipki koje se nalaze na desnom i lijevom kraku. Ponekad je bila potrebna veća pažnja kako bismo, primjerice, upravljali putnim računalom ili mijenjali izgled digitalnog kokpita. Isti je kod osvježavanja modela postao stavkom koja dolazi serijski u svim modelima, što svakako moramo pozdraviti.

Druge stavke koje dolaze serijski su one koje se tiču aktivne i pasivne sigurnosti putnika. Dakle, ‘Front Assist’, sustav sprječavanja naleta na vozilo ispred, i ‘Lane Assist’, sustav održavanja vozila u traci, budno motre na vašu sigurnost pri upravljanju. I funkcioniraju vrlo dobro, ‘Lane Assist’ na autocesti i otvorenoj magistrali, kojom god se brzinom kretali, vrlo uvjerljivo uvijek pokušava održati Polo u sredini trake. Ponekad smo ga imali želju isključiti, poglavito pri vožnji kroz zavoje, jer je revno odlučio da se ne smijemo previše približavati središnjoj crti. No uz ‘mali milijun’ prekidača na upravljaču, prekidač za isključivanje ‘Lane Assista’ nismo pronašli, do njega se dolazi ‘surfanjem’ multimedijom.

Prednja i stražnja LED-svjetla i središnji zračni jastuk (stavka koju baš i nećete često naći u automobilima gradske klase) u Polu također dobivate kod kupnje bilo kojeg modela. Dok smo još u Polovom interijeru, da se osvrnemo na kvalitetu materijala i izradu. Dojam je sjajan, osjećaj je kao da je sve saliveno od jednog komada, spojevi savršeno obrađeni, a gumirana plastika zaokružuje izuzetno dobru priču o izradi. Multimedija (za)sad više ne ‘štuca’ kao što nam se znalo događati u nekim testnim vozilima iz VW-koncerna.

Ispod lima poznata priča

Nešto tvrđa sjedala također nisu ostavila ništa lošiji dojam – pri dinamičnijoj vožnji vas, naravno, neće držati na mjestu kao da ste u go kartu, ali zadaću udobnosti i na dužim putovanjima položit će s odličnim. Ulazak i izlazak kako s prednjih tako i stražnjih sjedala vrlo je lak, pa možemo mirne duše (prtljažnik – 351 l) reći kako po prostranosti Polo dostiže neke kompaktne automobile.

Iza vozača visokog oko 180 cm sasvim komotno će se smjestiti osoba iste visine, prostora za koljena i glave ima više no dovoljno. Vozač će s putnicima moći normalno razgovarati, čak i tijekom vožnje autocestom pri 130 km/h, jer Polo odlikuje iznimno dobra zvučna izolacija. Prema našim mjerenjima, manje od 70 dB od strujanja vjetra, trenja guma i zvuka reskog trocilindraša dopire unutar kabine vozila.

Redizajn po pitanju ‘dotjerivanja’ ovjesa nije dotaknuo ono što je već, možemo reći, sjajno uravnoteženo. U Polu nećete previše osjetiti udarce kada naiđete na neravnine ili rupe na kolniku. Njegov ovjes suvereno upija i neutralizira sve neugodnosti koje bi vam mogle priuštiti lošije ceste. S druge strane, spomenuta uravnoteženost u prijevodu znači da nema ni neugodnih ljuljanja karoserije, Polo će spremno prihvatiti rukavicu bačenu u lice.

Ako ga odlučite protjerati kroz zavojite ceste, spremno će prihvatiti igru te odlučno pratiti sve vaše zadaće koje stavite pred njega. Direktno prati liniju koju ste odabrali i daje taman toliko povratnih informacija s asfalta koliko vam treba. Ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa brz je i precizan te ima vrlo dobro posložene prijenosne omjere. Motor uvijek ima dovoljno snage i momenta pa kada su i pretjecanja u pitanju, neće vam se znojiti dlanovi.

Fer i pošteno

Polo smo na testu vozili po gradu, otvorenim prometnicama i autocestom. Odlučili smo provjeriti koliko ‘laže’ putno računalo, ali i slažu li se podaci o potrošnji koje navodi proizvođač s našim mjerenjima. Kod putnog računala zapazili smo mala odstupanja, no ovdje se radi o decimali ili dvije pa to Polu nećemo uzeti za zlo. Druga stavka jest potrošnja u tri režima vožnje. Ovdje se jednolitreni motor sa 95 KS pokazao u pravom svjetlu jer je trošio točno onoliko koliko VW obećava u službenim podacima. Dakle, u mješovitoj, navedenoj testnoj vožnji na kraju se zadovoljio s prosječnih 5,6 l/100 km.

Na kraju, istina je da je Polo nešto skuplji od konkurencije, no uz serijske sigurnosne stavke te dotjerivanje koje je prošao u ovom redizajnu, bilo bi teško za tvrditi da njemački gradski automobil nije i dalje u samom vrhu svoje klase.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija

D x Š x V 4074 x 1751 x 1451 mm, međuosovinski razmak 2551 mm, prtljažnik 351-1125 l, masa 1160 kg, nosivost 460 kg

Motor

Turbobenzinski, trocilindarski redni, obujam 999 ccm, snaga 70 kW (95 KS) pri 5000 o/min, 175 Nm pri 1600 o/min

Prijenos

Ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa, pogon na prednje kotače

Mjerenja

Ubrzanja 0-50 km/h 3,7 s

0-100 km/h 11,3 s

0-130 km/h 18,9 s

0-160 km/h 36,1 s

Omjer mase spr./str. 61/39 %

Krug okretaja 11,0 m

Put kočenja od 100-0 km/h (hladno) 34,2 m

od 100-0 km/h (toplo) 33,4 m

Vozne osobine

0-100 km/h…………………….11,3 s

Najviša brzina…………………185 km/h

Potrošnja (WLTP)…………….5,5 l/100 km

Potrošnja na testu…………..5,4 l/100 km

Emisije CO2 (WLTP)…………146 g/km

Doseg …………………………….645 km

Cijena

Osnovni model………………….135.432 kn

Testirani model…………………..144.526 kn

Konkurenti: Renault Clio Limited TCe 90 za 123.700 kn, Hyundai i20 1.0 T-GDI Style za 118.035 kn, Opel Corsa 1.2 Turbo Edition za 127.384 kn

Ocjena

Plus – ponuda prostora, izrada, upravljivost, materijali

Minus – cijena