Test Mazda 3 Skyactiv-D116 Plus

Kada bi imala više prostora na stražnjoj klupi te nešto veći prtljažnik, nova Mazda 3 mogla bi se nesumnjivo boriti za titulu najboljeg u klasi

Mazda je tvrdoglava, ide svojim putem, polaže na potpuno nove tehnologije te, iako je mali proizvođač, zasigurno je jedan od najhrabrijih. Stara je priča da ih turbopunjači kod benzinskih motora previše ne zanimaju, a isto tako poznato je kako velik značaj pridonose osebujnom Kodo dizajnu.

Kod nove trojke izražene su obje spomenute niti vodilje, uz dodatak gotovo opsesivne želje da vozač za volanom doživi najviše vozačkog gušta. Jesu li japanski inženjeri u tome uspjeli? Jesu! Iako ima najveći motor u klasi (1,8-litreni za razliku od konkurencije koja često za tu razinu snage koristi 1,5- ili 1,6-litrene agregate), nije teža od prosjeka, a dinamikom u vožnji može se jako pohvaliti.

Ovjes spreman za više konja

Svatko od vas – bili dvometraš ili niža osoba – će pronaći idealnu poziciju za volanom, vozačko se sjedalo može dosta spustiti, ali i povisiti te približiti upravljaču. Kako god vozili, davat će vam pregršt povratnih informacija, pa ste zapravo stalno u potrazi za zavojima kako biste guštali u nevjerojatno preciznom doziranju progresivnog servoupravljača.

Kod bržih prolazaka zavoja imate dojam da vozite barem 100 kg lakše vozilo, no ipak je masa Mazde 3 u prosjeku klase, što ponovno upućuje na sjajno izbalansiran ovjes. Opremljena paketom Plus testna se Mazda kotrljala na velikim 18-colnim naplatcima s poprilično širokim gumama, no to ni najmanje nije naštetilo udobnosti.

Neravnine i rupe na kolniku njezin će ovjes upiti odrješito i tiho, ali ne i neudobno, dok će straga polukruta osovina (mijenja multilink) sjajno obavljati zadaću i pratiti smjer prednjih kotača. Novi je model osjetno čvršći od starog, što naravno izravno utječe na njegovu voznu dinamiku.

I kočnice izvrsno obavljaju svoj posao – 34 metra zaustavnog puta je vrlo dobar rezultat – a doziranje papučicom omogućuje postizanje idealnih rezultata pri bržoj vožnji.

Veći i jači, a potrošnja ista

Motor koji se do pojave 1,8-litrenog agregata ugrađivao u Mazdin kompakt u dizelskoj varijanti bio je 1,5-litreni motor sa 105 KS. I upravo smo tim automobilom odlučili ispitati preciznost rada putnog računala i po otvorenoj cesti odvezli rutu dugu oko 120 km. Iako su se kolege tog dana izmjenjivali za volanom, prosječna potrošnja je bila oko 3,1 l/100 km.

U tehničkim podacima za novi 1,8-litreni motor stoji da će u vožnji otvorenom cestom na 18-colnim kotačima tražiti 3,9 litara dizelskog goriva, no dali smo si truda te odvezli istu rutu kao sa starom trojkom i ostali fascinirani.

Veći i snažniji agregat u prosjeku nam je trošio samo tri litre goriva, iako smo vozili vrlo prometnim cestama. Dakle, manje nego što je deklarirano, zaista bolje nismo mogli očekivati. Tijekom vožnje uživali smo u glazbi iz vrlo dobrog audiosustava i shvatili da – iako se radi o dizelašu – uopće ne čujemo motor. Zvučna izolacija je poput izrade na vrlo visokoj razini, pa pri brzinama od 70, 80 i 90 km/h sa svim suputnicima možete ležerno razgovarati.

Situacija se pogoršava tek pri brzini višoj od 140 km/h kada pri 2500 o/min motor počinje biti glasniji, ali ni tada ne ulazi u područje neugodne buke. Na 2000 o/min, kada potrošnja i brzina postaju optimalni, plovimo brzinom od 110 km/h. Što se razvoja momenta tiče, već pri 1600 o/min počinje pokazivati svu raskoš, pa nisu neophodne učestale izmjene stupnjeva.

Iako je to kod Mazde već poslovično – da je ručica šeststupanjskog mjenjača na idealnoj poziciji – izmjene teku tečno i precizno, a dobro proračunati omjeri doprinose nižoj potrošnji, ali i omogućuju brže izmjene stupnjeva.

Bez kompromisa

Nova Mazda 3 trenutačno se nudi samo s jednim benzinskim i jednim dizelskim motorom, no u pripremi je dolazak i snažnijeg benzinca (190 KS) koji bi trebao imati pogon na sve kotače. Slična je priča i s ponudom paketa opreme, Mazda ovdje nudi samo dva. No već od – uvjetno rečenog – početnog paketa Mazda 3 dolazi sa zaista raskošnom ponudom.

Naš bogatiji paket Plus donosi razinu opremljenosti poput paketa Takumi na prijašnjem modelu. Dakle, tu su navigacijski uređaj, uz sve zračne jastuke i zavjese Mazda ima i onaj za koljena vozača. Nadalje, tu su svi sigurnosni sustavi poznati u modernim automobilima, parkirni senzori sprijeda te straga uz širokokutnu kameru, senzori za kišu i automatsko paljenje svjetala, grijana prednja sjedala i obruč upravljača, 18-colni naplatci, prednja i stražnja LED-svjetla…

Mogli bismo tako unedogled nabrajati, no svima je jasno da Mazda ne ostavlja mnogo za doplatu. Naša je testna u tom pogledu imala samo tepihe Luxury (532 kune), plastičnu kadicu za prtljažnik (574 kune) i metalik boju (3300 kuna).

 

 

 

 

 

Stoga, cijenu od gotovo 200 tisuća kuna treba gledati iz dva kuta. Na prvu djeluje visoka, ali kada se i konkurenciji pridoda sve što Mazda donosi serijski, tada stvari izgledaju pomalo drukčije. Hrabar, ali i jedinstven potez japanske marke koji ne smijemo kuditi, jer Mazdini su kupci i na prošlom modelu tražili dašak premiuma, pa su se često odlučivali za opremljenije i skuplje verzije.
Materijali u interijeru i završna obrada su na najvišem nivou pa se i ovdje koketira s premium osjećajem. Poput vanjštine i interijer je lišen oštrih rubova pa sve izgleda kao da je napravljeno od jednog materijala.

Spojevi su izvrsni, ispred suvozača prostire se velika i lijepa kožna ploha s iznimno ugodnim materijalima i lijepim prošavima, a cjelokupan dojam na višu razinu podiže i minimalizam, što se prekidača i tipki tiče.

Pregledni zaslon veličine 8,8 inča postavljen je upravo ondje gdje bi prema našem mišljenju trebao stajati u kokpitu svakog vozila, a ne niže prema mjenjaču kao kod nekih proizvođača. Kod Mazde tako ne morate previše micati pogled s ceste, a putem kotačića pod prstima osjećate koju ste naredbu izvršili pa je sva pažnja uvijek usmjerena na promet.

Na kraju, zbog Mazdinih linija, moramo pokoju i o dizajnu. Je li nova Mazda 3 najljepši automobil kompaktne klase?

Ništa subjektivno, samo objektivno

Znamo, o dizajnu je nezahvalno govoriti, što je nekome lijepo, drugom i nije toliko, pa kako smo i napomenuli o ljepoti nove Mazde 3 moramo samo objektivno, dakle iz oka drugih promatrača. Kamo god bismo se zaputili tijekom jednotjednog testiranja, siva je ‘japanka’ izazvala brojne pozitivne reakcije.

I zaista, Mazdini su jaki aduti već dulje vremena dizajni njezinih modela, a kod trojke je znakovito da se vrlo malo razlikuje od koncepta predstavljenog prije nekoliko godina i koji je, sada zapravo znamo, vrlo izravno ukazivao kako će izgledati nasljednica. Prednji dio automobila, maska i svjetla su dizajnirana u klasičnom novom stilu Mazdinih modela, no stražnji dio i fluidna bočna linija oživljava viđeni koncept.

Velika ploha od vrata do stražnjeg nosača krova na prvu pomalo iznenađuje, ali ne odbija, pa je rezultat na koncu malen i polegnut prozor petih vrata koji direktno utječe na preglednost straga.

Također, Mazdi moramo zamjeriti manju prostranost na stražnjoj klupi te najmanji prtljažnik u klasi. Iako je u prosjeku 15-ak cm duža od konkurencije (Mazda 3 je duga 4460 mm, dok Golf mjeri samo 4260 mm) te ima najveći međuosovinski razmak, Mazdi to nije pomoglo da nadomjesti ono što je realno umanjeno osebujnim dizajnom.

Pomalo gorak okus ostaje na kraju jer sve dobro, a toga ima zaista mnogo, što donosi nova Mazda 3, okaljano je nedostatkom prostora straga te relativno malim prtljažnikom. Dva nedostatka koja će netko lako oprostiti, no mi smo ipak ovdje kako bismo sagledali sve objektivno, pa će joj taj uteg oteti najvišu ocjenu na testu.

TEHNIČKI PODACI I MJERENJA

Motor
Četverocilindarski redni common-rail dizelaš s turbopunjačem varijabilne geometrije, smještaj sprijeda poprijeko, četiri ventila po cilindru, obujam 1759 ccm, provrt x hod 79,0 x 89,70 mm, snaga 85 kW (116 KS) pri 4000 o/min, okretni moment 270 Nm od 1600 do 2600 o/min, kompresijski omjer 14,8 :1

Prijenos snage
Pogon na prednje kotače, ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa

Karoserija
Kompaktni hatchback s peterim vratima Dužina x širina x visina 4460 x 1795 x 1435 mm, međuosovinski razmak 2725 mm, prtljažnik 334/1026 l, krug okretanja 11,6 m, masa prikolice/s kočnicom 600 /1300 kg

Podvozje
Neovisan ovjes sprijeda, sprijeda s poprečnim ramenima, MacPherson-opružne noge, straga polukruta osovina, zavojne opruge, letva upravljača s dvostrukim ozubljenjem potpomognuta elektromehaničkim servoojačivačem, stabilizator sprijeda i straga, diskovi sprijeda, diskovi straga, ABS, ESP, električna parkirna kočnica

Mase i raspodjela
Masa vozila/nosivost 1328/531 kg
Ukupna dopuštena masa 1859 kg

WLTP-potrošnja (ES 95)
kombinirano 4,2 l/100 km
Spremnik goriva 51 l

Potrošnja – test
Prigradska vožnja 4,6 l/100 km
Na testu 5,2 l/100 km

Performanse s
Ubrzanje 0–100 km/h 10,3
Najviša brzina 194 km/h

Cijena kuna
Mazda3 Hatchback D116 Plus 194.257 kn