Uz poticaje Fonda na ceste stiže 2241 novo e-vozilo

Danas, 22.04., do 9 sati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je zaprimio 2241 zahtjev za sufinanciranje eneregetski učinkovitih vozila

Građani su preko 333 prodajna mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. Prema informacijama s terena sredstva su bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila. Ovogodišnji poziv je, za razliku od dosadašnjih, bio namijenjen isključivo fizičkim osobama odnosno građanima, koji su se za sufinanciranje prijavljivali putem prodajnih mjesta.

Sufinanciranje za kupnju plug-in vozila Fond je odlučio pokriti s pet tisuća eura, dok je za potpuno električno vozilo dodjeljivao iznos od devet tisuća eura. Vozila pokrivena ovakvim sufinanciranjem nisu smjela biti skuplja od 50 tisuća eura. Zatraženo je sufinanciranje za 1629 osobnih automobila, od kojih je 1517 električnih, a 112 plug-in hibridnih. Među najtraženijim vozilima ističu se vozila marke Tesla te Renault, Hyundai, Opel, Dacia, MG i Citroën. Za motore i skutere to jest vozila L kategorije građani su mogli dobiti i do 2500 eura bespovratnih sredstava, za što je interes pokazalo 612 građana. Najveći interes za poticaje bio je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje, građani imaju rok od osam dana da na račun prodajnog mjesta uplate svoj obavezni minimalni predujam. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda. Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići odluka i ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju vremena do kraja godine za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije, uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.