Stižu poticaji za električne automobile u 2024.

Prema neslužbenim informacijama, Fond za zaštitu okoliša bi kroz narednih nekoliko dana trebao objaviti informacije vezane uz subvencioniranje električnih vozila

Prošle su godine mnogi čekali državne subvencije za kupnju električnih automobila, ali ih nisu dočekali. U konačnici je u 2023. registrirano 1618 novih električara, što je 244 komada više nego godinu prije, no obzirom da je ukupno tržište novih raslo za gotovo 30 posto, slobodno možemo zaključiti kako je prodaja električnih automobila – podbacila.

Potvrđuje to i ukupan udio e-automobila u prodaji 2023. koji je, s ionako minornih 3,1 posto u 2022. pao na samo 2,9 posto u 2023. godini. Iako će mnogi, a među njima i dobar dio zastupnika, upravo u subvencijama i njihovom načinu raspoređivanja sredstava pronaći najvećeg ‘krivca’ za slabu prihvaćenost modela s pogonom isključivo na struju, činjenica ostaje kako se subvencije razgrabe u tek nekoliko sati od njihova objavljivanja.

Prema neslužbenim informacijama, Fond za zaštitu okoliša bi kroz narednih nekoliko dana trebao objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila, nakon čega bi svi zainteresirani zastupnici trebali dostaviti raspoložive modele koji udovoljavaju uvjetima za energetski učinkovite automobile. Nakon toga bi, prema najavama, do kraja prvog kvartala 2024. trebao objaviti i javni poziv za građane. Za njih će ove godine biti dostupno čak 15 milijuna eura, što je najviše do sada.

Neslužbeno, pojedinačni iznosi poticaja će ovisiti o uvjetima na tržištu, no ne bi trebalo biti značajnih korekcija u odnosu na prije. Podsjetimo, u 2022. poticaji su iznosili do 70.000 kn za modele pokretane isključivo na struju, odnosno do 40.000 kn za plug-in hibride, što bi danas iznosilo oko 9296 eura za ‘električara’, odnosno 5312 eura za punjivog hibrida.

Prema navodima iz Fonda, razlog zašto subvencije nisu bile realizirane u drugoj polovici prošle godine su izmjene europske uredbe kojom se mijenjaju opća pravila za iznose potpora male vrijednosti za tvrtke, a što je važno radi kreiranja uvjeta za poticanje gospodarskih subjekata. Kako je ista donesena polovicom prosinca 2023., u vrijeme kada su objavljeni i uvjeti za energetsku obnovu obiteljskih kuća, procijenilo se da je uz blagdane i činjenicu da su oba programa namijenjena građanima, svrsishodnije naknadno objaviti poticaje za električne automobile objaviti te uz znatno veća sredstva nego je bilo to prethodnih godina.

U drugom valu poticaja trebala bi se osigurati i dodatna sredstva za gospodarske subjekte. Fond u suradnji sa svim resornim ministarstvima sustavno radi na poticanju mjera dekarbonizacije prometnog sektora, te postoji mogućnost da za tu namjenu za gospodarske subjekte na raspolaganju imaju i sredstva iz EU fondova. Dodatno, kontinuirano se radi i na razvoju infrastrukture te je, osim namjenskog javnog poziva za punionice, i u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća dana mogućnost građanima koji će postaviti fotonaponsku elektranu da dobiju sredstva u iznosu od 1000 eura i za kućne punionice za električna vozila.