Subvencije za kupnje e-automobila

Kao i prošle godine, za građane i tvrtke prijavu za subvencije pri kupnji energetski učinkovitih vozila podnose ovlašteni prodavatelji putem prijavne aplikacije. Kupac pritom treba posjetiti prodajni salon, ustupiti osobne dokumente i platiti predujam

Ove je godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao ukupno 108,3 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Od toga 103,3 milijuna za fizičke i pravne osobe, dok je za javni sektor izdvojeno pet milijuna. Za građane i tvrtke, kao i u 2021. pa tako i ove godine, prijavu će podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potom šalje potvrdu kupcu na njegovu e-mail adresu da je prijava izvršena i zaprimljena. Također, kupac dobiva instrukciju od autokuće za uplatu obaveznog predujma (u 2021. rok za uplatu trajao je osam dana).

Građani mogu subvenciju ostvariti samo za jedno novo vozilo, dok tvrtke mogu kupiti i više njih, no i jedni i drugi su obavezni vozila zadržati u svom vlasništvu minimalno dvije godine. Kupac, kako bi ostvario pravo na subvenciju, mora u određenom roku uplatiti i obavezni minimalni predujam za vozilo, koji se kasnije jasno uračunava u cijenu koju će nakon subvencije kupac platiti. Ako dođe do odbijanja prijave za subvencije, kupcu će se (ako odustane od kupnje) vratiti puni iznos predujma.

Korisnici čije prijave budu pozitivno ocijenjene, na adresu će preporučenom poštom zaprimiti Odluku i Ugovor o sufinanciranju. Fond će korisniku sredstva isplatiti jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.

U šest koraka do subvencija za kupnju

Prvi korak je svakako posjet jednom od prodajno-servisnih centara proizvođača modela kojeg želite kupiti. Jednom kada se odlučite koji model biste kupili, u dogovoru sa stručnim osobljem nadalje birate stupanj opreme, odnosno konfiguraciju vašeg budućeg vozila koje ćete kupiti uz subvenciju. Jasno, u samom prodajno-servisnom centru možete dogovoriti i probne vožnje različitih modela vozila. Nakon toga, uz potpis o kupnji, zastupnik će za vas podnijeti prijavu za kupnju e-vozila uz subvenciju.