Opel Rocks – Kad sam imao 15

Iako izgleda kao mikroautomobil, Rocks je zapravo laki četverocikl kojim se može upravljati s vozačkom dozvolom za mopede. Elektromotor snage 8 KS i baterija kapaciteta 5,5 kWh dovoljni su za 70-ak kilometara dosega

Kraći od Smarta, a mogu ga voziti i mlađi tinejdžeri. Pa koji ga srednjoškolac ne bi poželio? Simpatičan Opelov mališan može sudjelovati u redovnom prometu, pod uvjetom da se za upravljačem nalazi osoba s vozačkom dozvolom kategorije AM, one za mopede i skutere do 50 ccm.

To podrazumijeva i ograničenje maksimalne brzine od 45 km/h, što je zapravo i najveći kamen spoticanja. Rocks stoga treba izbjegavati avenije i i brže prometnice u širokom luku, jer je jednostavno – smetnja na cesti, kao i svi skuteri koji imaju malu tablicu.

Ali u centru grada nije nikakva smetnja, dapače. S dužinom od svega 2,41 m kraći je za nepunih 30 cm od Smarta ForTwo, pa se jednako spretno uvlači na sva parkirališna mjesta, uključujući i okomite improvizacije.

Atmosfera za upravljačem ipak nije usporediva s malim gradskim automobilima, premda je mjesta za dvoje više nego dovoljno. Subjektivno, osjećaj vožnje usporediv je s kartingom, uz primjese vozila za golf. Sjedi se poprilično nisko, sjedala su tanko podstavljena, a ovjes naginje na tvrdu stranu.

Logično, izostaje i servopotpora na upravljaču, ali to nije neophodno budući da Rocks na vagi pokazuje 470 kg, uključujući pogonsku litij-ionsku bateriju. Očekivano, krug okretanja je spektakularno malih 7,20 m i promjene smjera su munjevite, a manevriranja na vrlo uskim prostorima uvijek završavaju s jednim pokretom manje nego što smo navikli od automobila gradske klase.

Startovi iz mjesta su razmjerno poletni, a maksimalnih 45 km/h dohvatit će vrlo brzo, otprilike dok zapjevate refren pjesme Psihomodo Popa ‘Kad sam imao 16’. A u stvari je dovoljna i jedna godina manje, otkako je zakonodavac pomaknuo dobnu granicu za izdavanje vozačke dozvole AM na 15 godina starosti.

Rocks stoga cilja na adolescente čiji su roditelji spremni izdvojiti najmanje 9.990 eura, a zapravo je neophodna i garaža, odnosno parkirno mjesto s izvorom električne energije.

Naime, Rocks se spaja putem obične šuko utičnice (AC priključak se doplaćuje), a baterija kapaciteta 5,5 kWh puna je do vrha za otprilike tri i pol sata. Tvorničko obećanje o dosegu je istinito i tijekom kratkog druženja uspjeli smo prevaliti do 70 km s jednim punjenjem.

Budući da smo to radili u noćnim satima, bateriju smo napunili za nekih 30 centi, što vodi prema zaključku da trošak na 100 km iznosi simbolična 43 centa (3,20 kn). Stoga možemo reći da je Opel Rocks – najekonomičnije električno vozilo na četiri kotača koje smo imali prilike isprobati.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
D x Š x V 2410 x 1390 x 1520 mm, međuosovinski razmak 1730 mm, prtljažnik 62 l, masa 471 kg, nosivost 140 kg

Motor
Sinkroni elektromotor s permanentnim magnetima, kontinuirana snaga 6 kW (8 KS), vršna snaga 9 kW (12 KS), litij-ionska baterija kapaciteta 5,5 kWh, punjenje običnom kućnom utičnicom snage 2,3 kW, vrijeme punjenja 3,5 h, opcionalno AC-punjenje (doplata)

Prijenos
Direktan prijenos, pogon na prednje kotače

Vozne osobine
Najviša brzina………………45 km/h
Doseg WLTP…………………..75 km
Doseg na testu……………..70 km

Cijena
Opel Rocks………….od 9.990 eura
Testni model………….10.740 eura