Predstavljen novi Renault Master

Renault je do sada prodao više od tri milijuna modela Master od predstavljanja 1980. Četvrta generacija nudi novu multienergetsku platformu s ponudom četiri dizel motora i dvije elektro varijante

Na domaćem terenu, Solutrans sajmu u Lyonu, Renault je službeno predstavio novu generaciju svog najvećeg lakog dostavnog transportera imena Master. Za razliku od prethodnika predstavljenog 2010., četvrta generacija donosi zantno bolju aerodinamiku (20 posto) što povoljno djeluje na potrošnju, ali i manju razinu buke u vožnji. Što se pogona tiče Renault Master će se nuditi u četiri izvedbe provjerenog i učinkovitig Blue dCi turbo dizelskog motora s izvodima snage od 105, 130, 10 i 170 KS u kombinaciji s 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 9-stupanjskim automatikom.

Naravno, elektro dostava je sve važniji i zastupljeniji segment pa i tu Renault ima rješenje, ovaj put u vidu izvedbi s elektro motorima snage 96 kW ili 105 kW odnosno baterijama kapaciteta 40 kWh odnosno 87 kWh. Njihovo punjenje moguće je na tvorničkim ili javnim punjačima (AC) snage do 22 kW što u slučaju veće baterije zahtijeva oko četiri sata na punionici. Ukoliko je brzina važna, tu je i mogućnost punjennja na brzim DC-punionicama i to do snage do 130 kW. Kako bi još više olakšali svakodnevno poslovanje u Renaultu su za Master ponudili i tehnologije V2L (Vehicle-to-Load) odnosno V2G (Vehicle-to-Grid) omogućavajući napajanje raznih alata ili uređaja putem utičnice smještene u kabini ili teretnom prostoru.

Osim što je novi Renault Master u potpunosti obnovljen izvana s novim svjetlima i prednjom maskom, temeljitu preobrazbu je doživila i kabina. Uz novu instrument ploču i armaturu vozač tako može računati na kvalitetnije materijale unutrašnjosti, ali i na 10-inčni openR Link infotainment zaslon koji je sada dio standardne opreme. Zahvaljujući preklopnom naslonu središnjeg sjedala vozač na raspolaganju ima priručni stolić za dokumente ili prijenosno računalo, a tu su i danas nezaobilazni USB-C priključci za njihovo napajanje.

Ukupno gledajući Renault Master se nudi u više od 20 različitih tvorničkih konfiguracija uz korisni volumen teretnog prostora između 11 i 22 m3. Potonje bi prema navodima iz Renault trebalo činiti najbolju ponudu u klasi. Narudžbe za novi Renault Master se otvaraju u proljeće 2024. dok bi prve isporuke trebale početi krajem sljedeće godine.