Porsche Taycan u driftu 42,171 km

Instruktor Dennis Retera vozio je Taycan preko 42 km, ali sve u driftu na kružnoj stazi Porsche Experience centra u Hockenheimu i time je Taycan ušao u knjigu Guinnessovih rekorda kao električni automobil s najdužim driftom

Zadatak: Postaviti svjetski rekord u driftu električnim automobilom. Automobil: Porsche Taycan sa stražnjim pogonom (predstavljen zasada samo u Kini). Lokacija: Kružna staza dugačka 200 m, s pripadajućim sustavom navodnjavanja kako bi se smanjilo statičko trenje.

Prije rekordne vožnje sve je pojedinosti ispitala Denise Ritzmann, Dekrina inženjerka i dvostruka prvakinja u driftu. Zajedno s Guinnessovom sutkinjom Joanne Brent, ona i sama nadgledala pokušaj obaranja rekorda. U međuvremenu je vozač Dennis Retera dobre volje. “Dovoljno je snage, nisko je težište, a dugačak međuosovinski razmak osigurava stabilnost”, objektivno navodi 34-godišnjak.

Asfalt na kružnoj stazi nema svugdje istu razinu prianjanja, pa Retera korigira drift upravljačem a ne pedalom gasa. 210 krugova, 55 minuta i 42,171 kilometara, morate se jako koncentrirati i držati automobil u driftu. Na kraju je postignut svjetski rekord s prosječnom brzinom od 46 km/h.

Je li nešto poput obaranja ovakvih rekorda neophodno za električne automobile? Pa definitivno ne. No kod sportskih automobila čest je slučaj ispitivanja granica i istraživanja onog što je izvedivo. Zato i volimo automobile, zar ne?