Pobjednici korone

Svima nam je bilo najlogičnije godišnji odmor provesti na osami, ali u lijepoj prirodi, a kamperi se kao rješenje po tom pitanju nameću sami po sebi. Zato možemo reći da su oni u ovom trenutku jedini pravi turistički pobjednici korone

Pandemija COVID-19 potpuno je promijenila ustaljene turističke navike. Dok mnogi pokušavaju spasiti ljetnu sezonu, postoje i oni koji će pobijediti. Proizvođači rekreacijskih vozila (kampera) bilježe velik rast proizvodnje i prodaje.

U Hrvatskoj je 785 kampova, uglavnom malih

Samo u Njemačkoj je državna uprava za motorni promet u svibnju zabilježila je 10.500 novih registracija, što je porast od 29% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Istodobno se povećava broj ljudi koji pretvaraju kombije ili VW autobuse u vlastite prilagođene kampere.

Da je kampiranje u Hrvatskoj sve popularnije, pokazuju i prošlogodišnji podatci prema kojima je zabilježeno oko 17 milijuna noćenja u kampovima. Kampovi u hrvatskom turizmu sudjeluju sa 23% kapaciteta i 22% noćenja. Gotovo dvije trećine, od ukupno 785 kampova, mali su obiteljski kampovi, a ostatak su srednji i veliki kampovi. Čak 39% njih ima standard četiri zvjezdice ili više.

Moglo bi se reći da kamperi postaju novi mobilni način života. Taj se trend odražava i na globalne društvene medije: Instagram navodi više od 7,5 milijuna objava pod oznakom #vanlife.

No s obzirom na vrlo stvarne razlike između vožnje kampera i tipičnog osobnog automobila, budući da oblik i opterećenje kampera također utječu na njegovu dinamičku stabilnost, odabir pravih guma posebno je važan.

Iako se mnogi popularniji modeli u osnovi mogu pokretati na automobilskim gumama, proizvođač guma Continental savjetuje da to ne činite.

Posebne gume za kombije nude stvarne prednosti za vozila poput Volkswagena T4 ili T5 ili Mercedes-Benz Vito ili V klase – posebno kada su potpuno opterećeni. Uz veću sigurnost, prednosti uključuju vrhunsku stabilnost u zavoju i slabije trošenje.

Čvršći dizajn ovih guma također ih čini boljima za prijelaze iz razdoblja mobilnosti u razdoblje stajanja na mjestu.

Činjenica je da na dužim putovanjima po autocestama, s potpuno opterećenim vozilom, običnim automobilskim gumama izrazito raste temperatura. Kada se parkiraju na odredištu, kako se gume hlade, mogu se deformirati te može nastati takozvana ravna točka.

Jedna od takvih specijalnih guma za kombije je Continental VanContact koja je predstavljena prošle godine. Uz smanjeni otpor kotrljanja za maksimalnu učinkovitost i malu potrošnju goriva, VanContact nudi vrhunske vozne osobine u svim situacijama čak i pri velikim opterećenjima, a uz to i maksimalnu sigurnost kroz kratki put kočenja na suhim i mokrim cestama.

Za vozače koji žele putovati izvan ljetne sezone, a ne žele trošak dodatnih zimskih guma, postoje i gume za sve sezone za segment kampera. U ispitivanju guma za sve sezone koje je proveo “AutoBild reisemobil” 2020.godine, VanContact 4Season iz Continentala rangirane su kao najbolje gume te su ocijenjene iznimno visokom ocjenom.

Ova guma nudi cjelogodišnju učinkovitost s pomoću smanjene potrošnje goriva, kao i dobre performanse kočenja na vlažnim, blatnjavim i snježnim cestama te izvanredno rukovanje i kočenje na suhom asfaltu.

Za kampere pune veličine, kupci guma trebali bi potražiti simbol CP na bočnom zidu. CP označava “camping pneus” i potvrđuje da je guma u skladu s Camping Pneus standardom koji je posebno stvoren za razvoj guma za kampere. Gume razvijene prema CP standardu uzimaju u obzir posebne zahtjeve koji proizlaze iz specifične raspodjele težine kampera.

U usporedbi s konvencionalnim gumama iste veličine, one mogu podnijeti mnogo veći pritisak na stražnjoj osovini i nude slične performanse pod opterećenjem do 300 kg više. Specijalist za ovaj segment je Continental VanContact Camper dizajniran za upotrebu u svim sezonama.

Na suhim cestama osigurava kratki put kočenja, poboljšanu upravljivost i veću stabilnost vozila zahvaljujući dobrom odzivu pri upravljanju.

Na mokrom osigurava sigurno kočenje i učinkovitu zaštitu od aquaplaninga. Svi koji uživaju u zimskom kampiranju u svojem će vozilu cijeniti izvanredno prianjanje, kočenje i vozne osobine na cestama pokrivenim snijegom.

Uz pomoć sigurnosnog dodatka za posebne gume za kombije i kampere, Continental uvijek preporučuje uporabu čvrstih metalnih ventila s gumama za kombije. Stručnjaci također preporučuju da novi vozači kombija ili kampera te svi koji ta vozila voze rijetko, sudjeluju na posebnim edukacijama za vozače.