Mikaela Ahlin-Kottulinsky – Rođena da bude brza!

Jedna od najbržih žena za upravljačem, Mikaela Ahlin-Kottulinsky, otkriva detalje senzacionalne utrke o kojoj cijeli svijet govori – ,,Extreme E", ali i o svom vozačkom razvoju te poziciji žena u autosportu

Moglo bi se reći da je Mikaela Ahlin-Kottulinsky rođena za osvajanje motosporta. Njezin djed Freddie Kottulinsky jedini je Šveđanin koji je osvojio Pariz-Dakar, njezina majka Susan osvojila je Europsko prvenstvo u reliju, a njezin je otac Jerry Alin osvojio Švedsko juniorsko prvenstvo u reliju.

Još je njen djed osvojio čuveni reli Pariz-Dakar

Stoga ne čudi da 27-godišnja Šveđanka nosi titulu jedine žene koja je osvojila Skandinavsko prvenstvo turističkih automobila (Scandinavian Touring Car Championship).

AMS: Koji su ključni trenutci u razvoju vaše karijere?

MIKAELA: Moj tim i naši partneri uvijek su vjerovali u mene i prepoznali moj potencijal. Međutim, kad sam pobijedila, moj su potencijal uvidjeli i oni koji nisu imali uvid iznutra, u cjelokupnu sliku, te sam stekla njihovo poštovanje kao svaki pravi vozač – ne samo kao žena za upravljačem.

To je naravno dovelo do medijske pozornosti i učinilo moje ime vidljivim te zasigurno olakšalo uspostavljanje kontakata i poduzimanje daljnjih koraka, poput onog zahvaljujući kojem sam postala testni vozač za Continental i Extreme E.

AMS: Odrasli ste u obitelji vozača. Je li vam to donijelo više prednosti ili poteškoća pri odabiru i razvoju karijere?

MIKAELA: Prednosti što se tiče odabira jer su me, naravno, podržavali, ali katkad i poteškoće jer potpuno razumiju ovu vrstu posla tako da su mi uvijek davali najstrože, ali i najiskrenije kritike. Ali isto tako možemo to protumačiti kao prednost jer na kraju krajeva svi mi trebamo čuti istinu kako bismo se mogli razvijati.

AMS: Natjecanje na kojem sudjelujete sljedeće godine, Extreme E, preuzima vodeću ulogu u smislu ravnopravnosti spolova u motosportu. Jesu li se motosportovi prestali smatrati sportovima rezerviranima isključivo za muškarce?

MIKAELA: Rekla bih da idemo u tom smjeru, međutim još nismo stigli do cilja. Uvijek sam govorila da su vam kao vozaču potrebna podrška i povjerenje kako biste postali najbrži! Ako nemate priliku razvijati se, a zatim i pokazati svoj potencijal u najboljem okružju kada je riječ o timu i njegovim partnerima, put do samog vrha bit će izrazito težak, ako ne i nemoguć.

Nedavno smo vidjeli da mnogi timovi ulažu i vide svoju šansu u ženskim vozačima utrka, a vozačice dokazuju da tu šansu i zaslužuju. Dakle, krećemo se prema svijetu u kojem ćemo biti ravnopravne unutar jednog od rijetkih sportova u kojem to zapravo i možemo biti, a program ravnopravnosti u natjecanju Extreme E zapravo je velik korak prema tome.

AMS: Koja je razlika između kružnih utrka i utrke Extreme E?

MIKAELA: Sigurno postoji velika razlika, vozilo se ponaša na potpuno drukčiji način u usporedbi s trkaćim automobilom; na primjer, na Odysseyu 21 imamo hod ovjesa od 385 mm i potpuno drugi ovjes kotača u usporedbi s ovjesom kotača klasičnog trkaćeg (i cestovnog) automobila. Također će staze biti drukčije, vozit ćemo se na takozvanom krugu, gdje će uz utvrđenu stazu biti potrebno proći kroz niz točaka, i kao posljednje, ali ne i manje važno, zasigurno ćemo se utrkivati na makadamu!

Bit će tu svega: od čvrstog šljunka i blatnog pijeska do pustinjskih utrka. U Extreme E bit će uključeno baš sve! Međutim, naporan rad za postizanje brzine, trud cijelog tima, strast i volja za pobjedom ostat će isti!

AMS: Malo je onih koji su imali privilegiju testirati električni SUV ODYSSEY 21. Kao testni vozač Continentala, službenog dobavljača guma i suosnivača turnira, bili ste među nekolicinom odabranih. Kako je bilo?

MIKAELA: Iskustvo života, ali i iznenađujuće dobro kontrolirano. Automobil je ogroman, ali dok sam ga vozila, prilično sam brzo dobila osjećaj da ,,postajem jedno s automobilom”, a to je nešto čemu uvijek težite. To je važno kako bi se automobil ponašao predvidljivo tako da možete planirati, upravljati njime i voziti što je brže moguće. Zasigurno je trenutačna puna snaga uzbudljiva, ali i sjajan alat za vožnju i usmjeravanje automobila u željenu smjeru.

Naravno, tijekom vožnje u punoj brzini vrlo je važno da se možete osloniti na automobilske gume, upravo tu stupa na scenu Continental, koji je dizajnirao gume koje se savršeno ponašaju na bilo kojoj površini.

AMS: Osim što se rabi kao platforma za ravnopravnost i promicanje električnih vozila, Extreme E također upozorava na utjecaj koji klimatske promjene imaju upravo na lokacije na kojima se odvija utrka. Možete li nam reći nešto više o lokacijama?

MIKAELA: Sve su lokacije vezane za različita područja utjecaja i tematiku klimatskih promjena. Senegal će biti primjer problematike onečišćenja oceana plastikom, Grenland će upozoriti na probleme vezane za topljenje glečera, Amazona za uništavanje prašume i požare, dok će Saudijska Arabija upozoriti na probleme vezane za pustinju.

Najuzbudljivije u cijelom Extreme E natjecanju jest znanstveni tim koji odlazi na svaki događaj, prikuplja informacije, ali i program nasljeđa – svaki je program posebno osmišljen za svaku lokaciju kako bi poboljšao i podržao specifičnost lokacija. Bit će zanimljivo, ali bojim se i zastrašujuće, vidjeti svaku pojedinu lokaciju, vidjeti što klimatske promjene čine našem svijetu. Međutim, to i jest cilj – ne samo da to osvijestimo već i da djelujemo za bolju budućnost!

AMS: Spominje se da neki potencijalni vozači dolaze iz Formule E, možete li nam reći nešto više o tome?

MIKAELA: Trenutačno postoji samo jedna vozačica koja se prijavila na Extreme E, Sara Price, koja je karijeru počela u motocrossu sa samo osam godina i u toj disciplini nosi titulu 19-erostrukog državnog prvaka. Propisano je da svaki automobil mora imati po jednog ženskog i jednog muškog vozača, a bit će zanimljivo vidjeti odluke timova glede vozača. Uz to, svaki vozač će voziti jedan krug, napraviti brzu promjenu vozača, a zatim će dovršiti stint, što znači da će timski rad te sposobnost brzog prilagođavanja specifičnoj lokaciji utjecati na utrku.

AMS: Motosport se smatra ekstremnim sportom. Jedna pogreška može skupo stajati vozača. Jeste li se ikada našli u opasnoj situaciji u kojoj ste se bojali za svoj život?

MIKAELA: Imala sam gadnu nesreću 2017. godine, tijekom koje sam se zavrtjela pri 240 km/h, a zatim udarila u zid pri brzini od 120 km/h. Dakle, u trenutku kada sam ugledala nebo, zasigurno sam se uplašila zbog onoga što bi se moglo dogoditi, pa sam tada odlučila voziti samo kada se osjećam ugodno i kada znam kako se moj automobil ponaša. Kao što sam prethodno rekla, moram osjećati da sam ,,jedno s automobilom”.

AMS: Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili o motosportu?

MIKAELA: Oh, mislim da u ovoj fazi karijere još ne mogu istaknuti najvažniju lekciju, ali mogu reći da je važna lekcija koju sam naučila ta da stvari ne moraju uvijek ići onako kako smo planirali, te da budem li otvorena uma i vjerovala u sebe i imala vjere, stvari će se posložiti i na kraju će sve biti dobro, a katkad i bolje od očekivanoga.


Izdvojeno

ŠTO JE EXTREME E?
Extreme E je prvenstvo u kojem se električna SUV vozila natječu u nekim od najudaljenijih dijelova svijeta u izravnoj borbi s najekstremnijom prirodom. Natjecanje počinje 20. ožujka 2021. vožnjom kroz pješčane krajolike Sahare, a zatim se u svibnju seli u Senegal. Kolovoz je rezerviran za fjordove Grenlanda, dok su tropske šume Amazone odredišta za listopad. Walvis Bay, poznat i kao ,,zaljev kitova” u Namibiji, konačno je odredište.

Kada su u pitanju natjecatelji, osim spomenutih dama, potencijalni vozači utrke Extreme E mogli bi biti višestruki pobjednici FIA Svjetskog prvenstva u reliju Sebastian Ogier i Bruno Senna, dobro poznati po Formuli E, Formuli 1 i FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti. Među onima koji su već testirali električni SUV ODYSSEY 21 bio je i legendarni off-road utrkivač i YouTube zvijezda Ken Block.