Odzvonilo ‘otvorenim’ i prepravljanim auspusima! Stižu novi radari koji mjere buku

'Loud pipes saves lives'? Francuska Udruga za zaštitu od buke 'Bruitparif' kaže – ne baš! Dapače, smatraju da prekomjerna buka vozila šteti zdravlju građana i namjerava stati na kraj tome

I dok Hrvatska još uvijek na prometnicama muku muči sa ‘prebrzima i prežestokima’, Europa penalizaciju u prometu diže na sasvim novu razinu. ‘Obračun s bukom’ ispušnih sustava motocikala (u mirovanju) je prošle godine pokrenula Austrija u pokrajini Tirol, no Francuzi se s ovim prekršajem misle obračunati još strože, i na puno većem uzorku. Evo kako to namjeravaju učiniti.

Njemački ‘Spiegel’ nedavno je objavio vijest kako Francuska testira novu vrstu radarskih kamera koje bi trebale ragirati na automobile i motocikle koji su u vožnji prebučni. ‘Medusa’ – kako je Francuzi nazivaju a koja je taj naziv dobila zahvaljujući četirima mikrofonima – će snimati vozila koja su prebučna bez obzira kojom brzinom ona vozila.

Francuska policija će ovaj uređaj početi testirati od studenog ove godine u Parizu te u još sedam većih gradova a za očekivati je da će prve kazne na adresu vozača stizati već sredinom iduće godine. Isto tako, vlasti su već sada upozorile da fokus kontrole buke nije samo u središtima velikih gradova, već da će ‘meduse’ biti instalirane i u poznatim turističkim središtima i izletištima (Alpe, Azurna obala itd).

Nedavno patentirani radarski uređaj u početku se koristio za snimanje ambijentalne buke u urbanim četvrtima ili na gradilištima u širem području Pariza, objasnila je direktorica Udruge za zaštitu od buke ‘Bruitparif’, Fanny Mietlicki. Dodaje “Radar više puta u sekundi mjeri intenzitet buke i smjer iz kojeg dolazi. Trenutno usavršavamo prototip radara za buku koji će omogućiti kažnjavanje vozača motocikala koji svojim ilegalnim, otvorenim ispušnim sustavima stvaraju preveliku buku i time ugrožavaju zdravlje svih građana.”

Naravno, radar je povezan s kamerom i čitačem registracijskih tablica, što omogućuje identifikaciju vlasnika te samim time i izricanje propisane kazne. Spiegel dalje prenosi da se u sklopu ovoga pilot-projekta Francuskog minstarstva prometa testiraju još dva slična uređaja koja bi, ako se pokažu učinkovitima, morali proći proces standardizacije. Mietlicki pak zaključuje: “Korištenja radara za buku na teritoriju cijele Francuske biti će provedivo tek od 2023. godine. Pravna osnova koja uključuje i definiranje buke, tehničke pojedinosti i granične vrijednosti iznad kojih prijete kazne, trenutno je na političkom izglasavanju u parlamentu.

Iza cijelog projekta već je dvogodišnja faza ispitivanja i upozoravanja. Naime, u Nici policija već dvije godine, baz kažnajvanja, upozorava vozače bučnih motocikala i automobila da će uskoro započeti s mjerenjem buke i izricanjem sankcija prekršiteljima. Naime, u Nici je na 10 mjesta postavljen semafor koji je na buku preko 90 dB-a reagirao paljenjem crvenog svjetla. Po istom se principu upozoravalo i vozače u okrugu Saint-Forget, nedaleko od Pariza, gdje je poznata ‘Cesta 17 zavoja’ a koja među vozačima motocikala kotira kao vrhunski užitak.

Francuska Udruga za zaštitu od buke ‘Bruitparif’, također navodi da su i neke druge zemlje iskazale veliki interes za ovom vrstom uređaja. Primjerice, Švicarska i Velika Britanija bi uređaj koristili za aktivaciju bljeskalica kojima bi vozače upozoravali da su prebučni. Prema saznanjima te udruge, uređaj sličan ‘meduzi’, koji bi mogao odrediti buku pojedinog vozila u vožnji još ne postoji u drugim europskim zemljama. No čini nam se da nećemo morati dugo čekati.