Novi Mercedes-Benz GLC (2023.)

Novi GLC je dizajniran za hibridni pogon i postavlja standarde u učinkovitosti

Ponuda motora uključuje četverocilindrične benzinske i dizelske jedinice u kombinaciji s električnim motorom. Četiri od njih su blage hibridne jedinice s integriranim starter-generatorom druge generacije (ISG). Tri druge varijante motora su plug-in hibridne jedinice sa izlaznom snagom sustava do 245 kW (333 KS) i okretnim momentom sustava do 750 Nm. Svi plug-in hibridi imaju električni domet veći od 100 kilometara (WLTP).

Zahvaljujući čistom električnom dosegu, svakodnevne udaljenosti obično mogu biti potpuno pokrivene električnom energijom. Poboljšani hibridni način vožnje pruža električni način vožnje za najprikladnije dijelove rute. Električna vožnja je prioritet na dužim putovanjima u urbanim sredinama. GLC je značajno poboljšao karakteristike na cesti i izvan nje u nepovoljnim vremenskim uvjetima i dionicama s neučvršćenom podlogom. To uključuje pojednostavljeno korištenje putem off-road zaslona, jasnije informacije zahvaljujući “prozirnom poklopcu motora” te izvanrednom prianjanju i upravljivosti zahvaljujući poboljšanim sustavima upravljanja. Ovo vrijedi i kada se plug-in hibrid vozi potpuno na struju.

Ključne komponente dinamično dizajnirane šasije GLC-a su novi prednji ovjes s četiri spone i stražnji neovisni multi-link ovjes. Standardni ovjes već pruža visoku razinu udobnosti u vožnji i buci, agilno upravljanje i užitak u vožnji. Opremljen je sustavom prigušivanja koji ovisi o amplitudi. Zračni ovjes AIRMATIC ima varijabilno podesivo prigušivanje za kompresiju i odskok. Novi GLC posebno je okretan i stabilan s opcijskim upravljanjem stražnjom osovinom u kombinaciji s izravnijim omjerom upravljanja na prednjoj osovini. Kut upravljanja na stražnjoj osovini je do 4,5 stupnja. Ovo smanjuje krug okretanja za 90 centimetara, na 10,9 metara.

MBUX: Najnovija generacija infotainment sustava s dva velika zaslona i navigacijom preko cijelog zaslona čini unutrašnjost digitalnijom i inteligentnijom. MBUX u potpunosti integrira sve glavne pružatelje streaming, uključujući i osobne postavke servisa. Newsflash je još jedna nova značajka MBUX-a. Uz ključnu riječ Hey Mercedes, omogućuje korisniku pristup individualno odabranim kategorijama vijesti kao što su posao, sport ili kultura. Opcijski Burmester surround zvučni sustav nudi jedinstveno iskustvo slušanja s 15 vrhunskih zvučnika i ukupnom snagom od 710 W.

Najnovija generacija paketa pomoći pri vožnji sadrži dodatne i dodatno poboljšane funkcije, na primjer Active Distance Assist DISTRONIC, Active Steering Assist, Traffic Sign Assist, novi paket za parkiranje s kamerom od 360 stupnjeva i pomoć pri manevriranju prikolicom.