Makedonac koji sastavlja američke snove

Tijekom posjeta američkoj garaži Superformance, koja je pripremala aute za film Ford vs. Ferrari odnosno Le Mans '66, gazda nam je ukazao kako aute za njega sastavlja naš susjed... Makedonac Vlado Jančev. Naravno da smo se povozali do njega

S osam godina je iz Makedonije preselio u Los Angeles. U početku mu je bilo teško, nije poznavao jezik, a kada ga je i naučio, godinama se nije mogao riješiti naglaska.

Maštao je o sastavljanju sportskih automobila, upisao školu za automehaničara te na kraju obrazovanja upoznao Lancea Standera. Danas sa 29 godina u LA-u vodi autoservis s deset zaposlenika, u vlastitom prostoru, te godišnje sastavi 80 do 100 replika.

AMS: Kako si ušao u ovaj posao?
Jančev: Lancea sam upoznao prije točno 12 godina, vidio me kako radim u servisu kao pripravnik pa mi je ponudio posao. Obožavam sportske automobile i znao sam da ih želim raditi. Nisam znao kako i gdje, ali sam znao da ih želim raditi. Lanceu sam jako zahvalan na ukazanom povjerenju, što je prepoznao moje kvalitete. Imamo fer poslovan odnos.

AMS: Ti si vlasnik ovoga servisa?
Jančev: Da! Ovaj cijeli prostor je u mome vlasništvu, a ujedno i vodim tvrtku. U osnovi, posao se sastoji od dva dijela – performance-odjel i redoviti servis. Radimo reparature i servise i za „obične“ automobile, no ustvari replike nose oko 80 posto posla.

AMS: Kako ide posao, jeste li zadovoljni?
Jančev: Odlično, termini su popunjeni, radimo cijelo vrijeme „pun gas“. Konkretno, to je 80 do 100 Superformance replika godišnje. Odrađujemo ugradnju motora i mjenjača, no sve ustvari ovisi o kupcu. Netko želi mijenjati boju vozila, tunirati motor, ugraditi posebne dodatke ili ispuh. U principu, kupac odredi raspoloživi budžet, a mi ponudimo najbolje što u zadanim okvirima možemo odraditi.

AMS: Pri spomenu Kalifornije, mnogi misle samo na sunce, more, palme i izlaske. Kakav je doista život ovdje?
Jančev: Težak, ali i vrlo jednostavan. Sve će na kraju biti kako si sami stvorite! Ako naporno radite, vaši će se snovi ostvariti i bit ćete zadovoljni. Gledam po sebi, radim non-stop, ponekad i do ponoći, ali su mi se stvari poklopile i u deset godina sam napravio nešto o čemu drugi sanjaju cijeli život. Imam samo 29 godina, a osjećam da mogu još puno napredovati. Moj je stav da ništa nije teško, i da jednostavno nema predaje. Znate odakle dolazim, znate kako se tamo teško živi, za mene neuspjeh u Americi jednostavno nije bio opcija.

AMS: Ambiciozni ste. Koji su planovi za budućnost?
Jančev: Želim podići posao na višu razinu. Za tako nešto mi treba veći prostor i više ljudi. Sada imam deset zaposlenika, idealno bi bilo 30 do 35. Takav je plan. S toliko zaposlenika mogu raditi puni kapacitet Superformancea, a to je 325 automobila godišnje.

AMS: I dalje isključivo Superformance?
Jančev: Da, jer se radi o vrlo kvalitetnom proizvodu. Vrata nasjedaju precizno, boja i lak su postojani, motore ugrađujemo bez ikakvih poteškoća i „navlačenja“. Sve je jednostavno na svome mjestu, što je dobro za kupce ali i za mene. Radio sam i druge marke, na njima je sve malo ‘drugačije’ – da se izrazim pristojno. Vlasnici Superformancea se vraćaju u moj servis samo ako žele raditi upgrade, reklamacije su u pravilu zaista rijetke.