Land Rover Defender 130 (2022.)

Land Rover s nastavkom 130 predstavlja Defender kao treću izvedbu. Terenac s osam sjedala dugačak je 5,36 m i nudi dosta prostora

Novi Land Rover Defender trenutno je dostupan u dvije varijante. Kratka izvedba, Defender 90 s dvoja vrata, ima međuosovinski razmak od 2,59 m i ukupnu duljinu od 4,58 m (s rezervnim kotačem pričvršćenim na stražnja vrata). U izvedbi 110 s četiri vrata, dimenzije rastu na 3,02 odnosno 5,02 m. Glavni financijski direktor grupe Jaguar Land Rover ima na umu specifična tržišta: “Defender 130 savršeno će se uklopiti u Sjevernu Ameriku, Kinu i Bliski istok, gdje još nismo imali ovaj potencijal.” S premijerom 31. svibnja, Land Rover je sada ispratio riječi djelima i ujedno potvrdio da će 130 doći i kod nas u Europu.

Budući da međuosovinski razmak ostaje isti kao kod Defendera 110, povećanje duljine od dobrih 35 cm ide u prilog samo prtljažniku. Čak i ako se treći red sjedala koristi za prijevoz ljudi. Model 110 već nudi ovu mogućnost; u ovoj konfiguraciji sjedala, međutim, prtljažnik se smanjuje sa 743 na 160 l. Premalo u usporedbi s primjerice poznatim SUV-ovima pune veličine iz američke proizvodnje koji također nude iskoristive prtljažnike kao sedmerosjedi.

Defender 130 će u budućnosti biti dostupan u dvije izvedbe, kao peterosjed i kao model s osam sjedala. Zbog prostora koji zahtijeva treća klupa, maksimalni utovarni volumen za osmerosjed je nešto manji. S potpuno preklopljenim sjedalima iznosi 2516 l (peterosjed) odnosno 2291 l (osmerosjed). Ako je samo drugi red u funkciji, postiže se 1329 ili 1232 l. Nije loše, čak i sa svim sjedalima, u ovom je modelu još uvijek dostupno 389 l prtljažnog prostora.

Na početku prodaje Land Rover donosi Defender 130 s dobro poznatim blagim hibridnim rednim šestocilindričnim motorom i zapreminom od tri litre. P400 s 400 KS odnosi se na verziju s benzinskim motorom, dok dizelska ponuda izgleda ovako: D250 i D300 s nazivom odgovarajućih konjskih snaga. Defender 130 standardno ima zračni ovjes podesiv po visini. Kako bi se nadoknadio lošiji prilazni kut straga zbog dužeg stražnjeg prevjesa, donja strana karoserije straga je povučena pod kutom prema kraju.

Dugi Defender 130 također dolazi s bogatim paketom opreme već u početnom paketu. To uključuje panoramski stakleni krov s dodatnim staklenim krovom iznad trećeg reda, Pivi Pro multimedijski sustav s 11,4-inčnim središnjim monitorom i Pro sustav za pročišćavanje zraka. Opcijska boja u boji Sedona Red ekskluzivna je za long Landy. Pet varijanti opreme (SE, X-Dynamic SE, X-Dynamic HSE, First Edition i X) dostupno je na tržištu, a prvo izdanje bazirano na modelu HSE na tržištu dolazi s, između ostalog, matričnim LED prednjim svjetlima, grijanim sjedalima u drugom i trećem redu, četverozonskom automatskom kontrolom klime, zvučnim sustavom Meridian, paketom pomoći vozaču i tamno zatamnjenim staklima od B-stupa, dok su 20-inčni kotači također standardni.