Jeep Gladijator na Jeep Campu 2019.

Jeste li ikada bili u Dolomitima? A jeste li ikada vozili Jeepa po terenu? To su slična iskustva, u kojima se oduševljenje isprepleće s nezaboravnim iskustvom, a dostupna su na svega nekoliko sati vožnje od Hrvatske. Još se stignete prijaviti na Jeep Camp 2019. koji se održava u Dolomitima u Italiji od 12. do 14. srpnja 2019.

Ovogodišnji Jeep Camp posjetili smo nekoliko dana prije samog dolaska brojnih posjetitelja i vozača. Ove godine će ih se pojaviti oko 1600, a samo je pitanje koliko će još usputnih prolaznika San Martino di Castrozze tijekom vikenda (12. do 14. srpnja) uživati u ljepotama lokacije i legendarnih Jeepova. Ipak, to je najveći godišnji event na kalendaru registriranog kluba vlasnika Jeepa (J.O.G.)

Planina i Wrangleri na dlanu

Naravno, nismo se tamo našli slučajno, samo kako bi vidjeli skijašku stazu koja je poslužila kao platforma za organizaciju kampa koji je prošle godine održan u Austriji, prije u Španjolskoj, a još 2006. vozio se našom Istrom.

 

U Dolomitima su nas dočekali modeli novog Jeepa Wranglera Sahare i moćnog Rubicona te predviđene off road dionice, po kojima smo se mogli voziti satima. Čak i bez nadzora smo mogli Wranglera tjerati dugačkim stazama kampa, doduše trasiranim od strane organizacije Jeepa, te u potpunosti uživati u vozilima i prirodi. No, sve to ne navodimo samo kako bismo se pohvalili već i kako bi iznijeli neke zanimljive zaključke.

Svjetska premijera Gladijatora

Prije samih vožnji, tijekom press-konferencije na kojoj će se tijekom vikenda održavati koncerti, svečano i premijerno je otkriven novi Jeep Gladijator! Konkretno, to je pick-up izvedba Wranglera. U odnosu na dugačkog petvratnog Wranglera novi Gladijator je produžen čak 78 cm, od čega je 48 cm ugrađeno u duži međuosovinski razmak.

Golem je, pa nije ni čudo što će se prvo, tijekom prve polovice 2020. godine početi prodavati na tržištu Bliskog Istoka i Amerike, a tek onda i u Europi.

Ovo ipak nije prvi Jeep pick-up jer na neki način svaka otvorena izvedba Wranglera podsjeća na takvu radnu izvedbu. S druge strane Jeep je još 1967. predstavio svog radnog Gladijatora s kojim su kauboji dobili novog najboljeg poslovnog partnera. Odnosno, prve modele pick-up Jeep je predstavio još 1947. s Willysom Overlandom.

Povratak pick-upa nakon 27 godina

Novi Gladijator je otišao još korak dalje, pa osim što nudi i otvorenu izvedbu to je definitivno najsposobniji terenski pick-up koji može otići dalje od svih. Može biti opremljen sustavima pogona na sve kotače Command Track i Rock Track 4×4, trećom generacijom neslomljivih osovina Dana 44, elektronskim blokadama prednjeg i stražnjeg diferencijala Tru-Lock, posebnim sway-barovima te najboljim 32-inčnim terenskim gumama.

Zbog svega toga novi Gladijator nije samo pick-up za pokazivanje već i jedan od najzanimljivijih radnih automobila za teški teren.

 

 

 

 

 

Atmosfera na kampu ne može izostati jer između pozornice i starih automobila, legendarnih, ostaje čista automobilska strast i ljubav prema marci

S obzirom na masu od preko 2,7 tona i nosivost od 725 kg Gladijator je opremljen i najmoćnijim motorima. To je benzinski 3,6-litreni V6 Penstar snažan 285 KS i 347 Nm. Odnosno, tu je i 3.0-litreni dizel za europske modele koji će imati oko 260 KS i čak 600 Nm okretnog momenta.

Dakako, tu su i fantastični prilazni i silazni kutovi za terensku vožnju, mogućnost vožnje kroz vodu do dubine od 76 cm, redukcija prijenosnog omjera, mod puzanja, te standardna blokada diferencijala na izvedbama Rubicon.

Radikalna Moparova izvedba

Ideju slobode u pokretu ipak najbolje utjelovljuje personalizirana izvedba Wranglera, posvećena izvedbi iz 1941., koju je potpisao tko drugi nego Mopar – kućni brend zadužen za sve dodatke, off-road tuning i preinake na Jeepovima. Taj Jeep Wrangler 1941 by Mopar, u jarkoj žutoj Hella Yella, boji u potpunosti je opremljen za terensku vožnju. To je vojnik pod punom ratnom spremom, ali je istovremeno 100 posto legalan za vožnju prometnicama. Opremljen je 2,2-litrenim dizelom snage 200 KS i savršen za borbu s planinom.

Idite na Jeep Camp 2019. u Dolomite!

Na službenoj stranici Jeep Campa https://2019campjeep.com možete pronaći kompletan program zbivanja.