INA buzetski dani (17.-19.09.)

U vikendu od 17. do 19.09. održat će se Europsko prvenstvo u brdskom automobilizmu „40. INA Buzetski dani“. Na listi prijava objavljenoj u ponedjeljak našlo se 218 imena u službenoj konkurenciji te još 50 vozača koji će nastupati u promotivnim vožnjama

Natjecatelji dolaze iz 13 europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Srbije, Poljske, Češke, Slovenije, Slovačke, Francuske, Italije, Mađarske. Veseli nas i dolazak 20 modernih i osam povijesnih formula i protutipova.

Dolazak u grad oktana najavila su velika imena europskog automobilizma. U Prvenstvo Hrvatske prijavljeni su trenutno najbolji: Domagoj Pereković, Dejan Dimitrijević, Matija Jurišić. Od ukupno trenutačno deset najboljih, dolazak u kategoriji 1 je potvrdilo njih devet. Dolaze i svi natjecatelji kategorije 2 (formule). Što se pak Prvenstva Europe tiče, prijavljeno je svih pet najboljih u kategoriji 1 i kategoriji 2.

Utrka se vozi po već uhodanoj putanji: od Mosta do Svih Svetih i Peničića. Staza je dužine 5,001 metar i posljednjih godina, zbog sigurnosne ograde postavljene gotovo duž cijele natjecateljske dionice, simbolično se naziva „bob staza“. INA Buzetski dani su 12., ujedno i zadnja stanica u kalendaru Prvenstva Europe. Utrka se još boduje za: Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Slovenije i Centralnu europsku zonu za povijesna vozila.

Zbog epidemioloških mjera, ovogodišnje izdanje INA Buzetskih dana sadrži samo sportski program. Proslava 40. obljetnice ostavlja se za neka „sigurnija“ vremena. U petak su na rasporedu prijem, verifikacija i tehnički pregled vozila. U funkciji parka vozača bit će parkirališta na Mostu kod Cimosa, kod Istarskog vodovoda te na Mašimovoj škuji. U subotu će se održati dva treninga. Prvi je na rasporedu u 9:30, drugi u 13:30 sati. Finale Buzetskih dana očekuje se u nedjelju kada su i predviđene dvije vožnje: prva u 9:00, druga u 13:30 sati. Svečanost otvaranja simbolično će se upriličiti istoga dana u 13:15 sati. Cijena ulaznice je 50 kuna. Autobusi za publiku neće voziti.

Da bi mogli pristupiti utrci potrebno je zadovoljiti jedan od tri uvjeta: Imati Covid putovnicu, uvjerenje da ste preboljeli Covid u posljednjih šest mjeseci ili negativan brzi antigenski test. Brzi antigenski test moguće je napraviti u danima održavanja utrke na lokaciji benzinske crpke Crodux u Buzetu. Cijena brzog antigenskog testa je 50 kuna.