H7 LED žarulje – Prolaze li tehnički pregled?

Prošle je godine Osram prvi predstavio LED-žarulje za naknadnu ugradnju u H7 farove. Sada ga slijedi i Philips. Mogu li se kod nas ugraditi da sve bude prema zakonu?

H7 LED-ica donosi novu razinu osvjetljenja i navodno je spremna za naknadnu ugradnju u 30-ak automobila. Ispitali smo isplati li se za ove retrofit žarulje investicija od oko tisuću kuna?

Kao i kod Osrama, i Philipsove H7-LED žarulje (cijena oko 130 eura) za naknadnu ugradnju u halogene farove imaju odobrenje njemačkog Saveznog ureda za motorna vozila (KBA) za ugradnju u pojedinačna vozila i izvedbe. Točan popis modela za koji je odobrena ugradnja možete pronaći na poveznici – www.philips.de/c-e/au/autolampen/scheinwerfer/led-compatibility-list.

Nažalost, zastupnik Philipsa u Hrvatskoj takvo odobrenje početkom rujna još nije dostavio Centru za vozila Hrvatska (CVH) kako bi automobili s takvim preinakama, a kao što je slučaj s Osram H7-LED, mogli nakon ugradnje pristupiti pojedinačnom ispitivanju (tzv. mali atest).

Drugim riječima, ako na tehničkom pregledu detektiraju Philipsovu H7-LED, kako biste prošli bit ćete primorani vratiti far u prvobitno stanje. Tako da je u Hrvatskoj cijela stvar zasad na čekanju. Cijeli test žarulje možete pročitati u aktualnom broju Auto motor i sporta.