I Cupra na struju – el Born

Godine 2021. marka Cupra povezuje elektrifikaciju i sportski karakter tako što će na tržište uvesti plug-in hibridne verzije modela Formentor i svoje prvo potpuno električno vozilo - Cupra el Born. Cupra Tavascan bit će drugi potpuno električni model marke koji će se na tržište uvesti u 2024.

Ni sportski orijentirana Cupra, nakon što se 2018. odvojila od Seata, nije mogla odoljeti elektrifikaciji. Oni smatraju da električni pogon, performanse i sportski karakter idu ruku pod ruku pa su svijetu upravo predstavili potpuno električni model naziva – el Born. Cupra el Born proizvodi se u tvornici u njemačkom gradu Zwickau, a tijekom razvoja modela posebna će pažnja biti usmjerena ka što boljim performansama. Navodno Bornu do 50 km/h treba samo 2,9 s, a do 100 km /h ravno sedam sekundi.

Model je dugačak 4260, širok 1810, a visok 1550 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2765 mm pa bi u kabini trebalo biti dovoljno prostora i sprijeda i straga. Težina vozila iznosi 1900 kg, no moderan sustav upravljanja ovjesom Dynamic Chassis Control Sport (DCC Sport), koji je razvijen u okviru MEB platforme posebno za ovaj model, kombinira razinu udaljenosti od tla i sustav koji se automatski prilagođava svim uvjetima, pružajući tako bolju dinamičnost u vožnji.

Jasno je da Cupra el Born silazi s MEB električne platforme Volkswagena, za spremanje energije zadužena je baterija kapaciteta 77 kWh (bruto 82 kWh) pa Born s jednim punjenjem može prijeći do 500 km. Realno je da pri klasičnom korištenju doseg iznosi oko 425 km, dok snaga iznosi 204 KS uz 310 Nm okretnog momenta, kao i kod braće iz koncerna. Mogućnost brzog punjenja osigurava da se za pola sata Born napuni dovoljno da može prijeći 260 km, dok maksimalna brzina iznosi 160 km/h.