Svjetska premijera: VW ID.7 Tourer

Dosta je sa SUV-ima, VW predstavlja jedan od prvih električnih karavana više klase. U Hrvatsku stiže na ljeto kada će biti poznate i cijene

Volkswagen je proširio svoj portfelj e-vozila karavanskom inačicom modela ID.7 koji je dobio nastavak u imenu – Tourer. Marka iz Wolfsburga u toj klasi ima još jednog predstavnika, novi Passat Variant, dakle poznata limuzina u karavanskoj izvedbi. Ove se dvije proizvodne linije nadopunjuju i zajedno pokrivaju sve relevantne vrste pogona – od čisto električnog pogona u modelima ID.7 i ID.7 Tourer do plug-in hibridnih, mild hibridnih, benzinskih i dizelskih pogona u modelu Passat.

ID.7 Tourer u dužinu mjeri 4961 mm, uz međuosovinski razmak od 2971 mm, što mu omogućuje veliku prostranost. Na stražnjoj se klupi udobno mogu smjestiti troje putnika, dok prtljažnik mjeri zapreminu od 605 litara ili 1714 litara kada je oborena stražnja klupa i u tom je slučaju teretni prostor dug gotovo dva metra. VW ID.7 Tourer bit će uveden na tržište s opsežnom serijskom opremom, kakvu prikazuje verzija Pro, pa će tako i ChatGPT po prvi puta naći svoje mjestu u vozilu.

Opcijski panoramski krov koristit će novu tehnologiju samozatamljenja pa stoga neće biti potrebno sjenilo. Radi se o tehnologiji koja koristi polimer dispergirani tekući kristal (PDLC) koji je integriran u staklo i prema potrebi osigurava veću prozirnost ili se zatamni prema željama putnika. Tu je i poboljšani serijski head-up zaslon s proširenom stvarnošću (AR). Volkswagen je također redizajnirao hardver i softver serijskog infotainment sustava (MIB4) s optički samostojećim dodirnim zaslonom promjera 38 cm (15”).

Za pogon je zadužen novi elektromotor s 286 KS i maksimalnim okretnim momentom od 545 Nm, koji je smješten na stražnjoj osovini. Baterija neto kapaciteta od 77 kWh ima mogućnost brzog punjenja snagom od 175 kW, što omogućuje dopunjivanje od 10 do 80 posto za samo 28 minuta. Nešto kasnije stići će i ID.7 Pro S model s većom baterijom (86 kWh) te mogućnošću brzog punjenja snagom od 200 kW. Procijenjeno je da bi taj model mogao imati doseg od 685 km.