MG4 (2023.) – Kinez koji se želi svidjeti Europljanima

MG širi svoju ponudu električnih vozila modelom MG4. Radi se o najmanjem e-autu u ponudi kineske marke, kojim tvrtka želi osvojiti nove kupce. Što donosi novi model imali smo prilike isprobati na regionalnoj prezentaciji u slovenskom Bledu

Pomalo klasični dizajn automobila ove marke, ako izuzemo perjanicu MG-evih e-vozila – model Marvel R, s modelom MG4 ‘kinezi’ žele uvesti nove dizajnerske smjernice, kako bi pod svoju kapu privukli i nešto mlađu klijentelu. S dužinom od 4287, širinom od 1836 i visinom od 1504 mm, MG4 se uklapa u danas najpoželjniju klasu kompaktnih SUV-a ili crossovera.

Našim kupcima MG4 dostupan je u sedam boja karoserije i tri paketa opreme – Standard, Comfort i Luxury. MG4 Electric prvi je model koji koristi novu inovativnu modularnu skalabilnu platformu (MSP), koja će se nalaziti u novim generacijama MG vozila, sa stražnjim pogonom, raspodjelom težine 50:50 i tehnologijom tanke baterije.

Model s početnim paketom pokreće elektromotor snage 125 kW uz LFP (litij-željezo-fosfat) bateriju kapaciteta 51 kWh. MG obećava doseg do 350 km. Kod dva snažnija paketa opreme dolazi pogon snage 150 kW s baterijom (nikal-kobalt-mangan) kapaciteta 64 kWh. Snažniji MG4 može osigurati autonomiju od 450 km. Punjenje baterije od 20 do 80 posto kapaciteta na brzom DC punjaču (150 kW) traje 39, odnosno 35 minuta.

Dobra je vijest što MG Pilot sustav dolazi već od početnog Standard paketa opreme. Dakle tu su adaptivni tempomat, aktivno kočenje u gužvi s detekcijom pješaka i biciklista, upozorenje na budnost vozača, održavanje vozila u traci i prepoznavanje prometnih znakova, dok u Luxury paketu kupci dodatno dobivaju sustav prepoznavanja vozila u mrtvom kutu, pomoć pri promjeni trake, upozorenje o stražnjem križnom prometu te upozorenje za otvaranje vrata u slučaju nailaska vozila.

Dojmovi iz prve vožnje su dvojaki. Prvo što smo primjetili jest prostranost kabine, gdje će i viši putnici sprijeda i straga naći dovoljno mjesta za koljena i glave. Također u prtljažnik od 363 litre stati će prtljaga četvero putnika. Zasmetao nas je položaj ‘lebdeće konzole’ na kojoj su smješteni kotačić mjenjača te električna parkirna kočnica. Ona zna neugodno dodirivati koljena vozača te suvozača, što nakon nekog vremena postane smetnja koju rado ne bismo htjeli osjećati dok upravljamo vozilom.

U Standard paketu opreme vidljiva je štednja na materijalima, pa vas okružuje nešto tvrđa plastika i volan bez kože. Dovoljno dug međuosovinski razmak (2705 mm) osigurava relativno kratkom automobilu da ležerno prelazi preko neravnina, a omjer težine od 50 naprema 50 osiguravaju stabilnu voznu dinamiku. MG4 već se može naručiti po početnoj cijeni od 33.500 eura, a kompletan cjenik možete pogledati dolje.