MG Marvel R Performance – Kineski superheroj britanskih gena

Hrabro ime za 'flagship' marke MG?! Kineski brend se polako, ali sigurno probija na europsko tržište, no pitanje od 'milijun eura' glasi - može li ovaj električni superjunak pomrsiti planove konkurentima u klasi?

Spomen MG-a budi uspomene svih ljubitelja legendarnih modela engleskog tradicionalnog brenda. No nažalost onakav MG (Morris Garages) kakav smo poznavali do sredine prvog desetljeća 21. stoljeća, više ne postoji, kupila ga je kineska korporacija SAIC, pa se danas moramo naviknuti da iza legendarnih slova stoje neki sasvim drugačiji automobili.

U Velikoj Britaniji je kineski MG, vjerojatno zbog nostalgije i tradicije, pao na plodno tlo. Njihovi su električni modeli prodavaniji od, primjerice, Renaultovih e-vozila, no pitanje je kako će se ‘Kinezi’ snaći u ostalim europskim državama. MG je službeno stigao i na naše tržište, i to s pet novih modela u ponudi – ZS, ZS EV, EHS, MG 5 te njihov premium model koji smo imali prilike isprobati – Marvel R. MG-ov glavni izvršni direktor za Europu, Matt Lei, o Marvelu R rekao je: “MG ZS EV i MG EHS Plug-in Hybrid praktični su automobili koji zadovoljavaju najvažnije potrebe, dok MG Marvel R Electric i MG MG5 Electric izazivaju još više emocija. Ovi novi MG-modeli zrače snagom, inovacijama i neviđenim mogućnostima za naše vrijeme.”

Zavidna kvaliteta materijala i izrade

Konkretno, radi se o potpuno električnom SUV-u dužine 4674 mm, s baterijom iskoristivog kapaciteta od 65 kWh, snage 288 KS, s okretnim momentom od 665 Nm i dosegom prema WLTP-u između 330 i 400 km. Kako se radi o AWD-vozilu, pokreću ga tri elektromotora – jedan na prednjoj i dva na stražnjoj osovini.

Odmah pri prvom kontaktu s vozilom vidljivo je da se ozbiljno pristupilo odabiru materijala u interijeru, izradi i samoj završnoj obradi. Premium model MG-a po tom pitanju opravdava očekivanja, čak i više od toga. U vremenu koje smo dosad imali prilike testirati i voziti kineske modele (a vozili smo dosta), ne možemo reći da smo sjeli u interijer s ovako kvalitetnim materijalima i izradom. Čvrstoća karoserije također pokazuje da se i ovdje pazilo na svaki detalj, zavareni spoj i vijak.

Masa od gotovo dvije tone potvrđuje naše tvrdnje, no kod električnih vozila baterijski sklop (ponekad i više od 500 kg) najviše utječe na krajnju masu. Pohvalno je da se masa na papučici kočnice i upravljaču toliko ne osjeti pa se kroz zavoje Marvelom može opuštenije voziti, no – naravno – nikada kao i SUV-om s konvencionalnim pogonom. Najviša brzina je ograničena na 200 km/h, kod nekih konkurenata je ona znatno niža, s obzirom da ćete se električnim vozilom zbog velikih razlika u potrošnji rijetko voziti iznad 130 ili 140 km/h. Do 100 km/h Marvel R stiže za manje od pet sekundi (4,9 s) i tu navalu snage smo kod nekih pretjecanja lijepo mogli osjetiti na vlastitom vratu i leđima koja bi se utisnula dublje u sjedalo. S druge strane, ono što nije toliko pohvalno jest da ovjes ponekad zna prenijeti dosta vibracija pri prelasku preko rupa, a sve je popraćeno neugodnim glasnim zvukom.

Izlaskom na autocestu Marvel R otkriva sve svoje prednosti. Tu prije svega mislimo na potrošnju i funkcioniranje sustava asistencije MG Pilot. S vožnjom između 90 i 110 km/h, dionicu od 150 km uspijevali smo proći s čak i nižom potrošnjom od deklarirane prosječne (19,7 kWh). Na kraju vožnje Marvelovo putno računalo pokazivalo je oko 18 kWh na 100 km, pa je doseg koji se deklarira u tehničkim podacima sasvim realan. Za pohvaliti je funkcioniranje adaptivnog tempomata koji glatko ubrzava i koči kada je to potrebno, a udaljenost od vozila ispred vas možete sami odabrati između tri ponuđene udaljenosti. Sustav ‘Lane assist’, tj. održavanje vozila u traci, s druge strane prema našem sudu radi učinkovito, ali malo pregrubo. Ponekad bi korigirao putanju i kada nismo bili blizu ruba ceste ili druge trake.

Zaključak

MG se s Marvelom može ponositi pred konkurencijom, poglavito onom koja nosi kineski predznak. Kvaliteta izrade i materijali zasjenit će određene ‘elektroničke mušice’ (vidi okvir) koje su nas znale zasmetati prilikom prve vožnje MG-ovog premium modela.

Izdvojeno

Mušice i dječje bolesti

Kvalitetu izrade i materijala Marvelu ne možemo osporiti, no neke ‘sitnice’ su nas tijekom vožnje znale iritirati. Radi se o tzv. dječjim bolestima koje su karakteristične za nove modele koji se prvi put pojavljuju na tržištu i koje s vremenom – kako se model razvija – tvornice otklanjaju. Vrijedi ih spomenuti, jer ipak se radi o premium proizvodu koji poprilično mnogo košta. Krenimo od velikog ekrana multimedije. Izgleda vrlo impresivno, no dodirni zaslon ne reagira uvijek isto na vaše naredbe, odnosno dodir prstom.

Ponekad bi otvorio funkciju koju želite, a ponekad i ne. Nadalje, tu je širokokutna kamera za vožnju unazad, no njezina projekcija trza pa slika nikad nije kristalno čista. Električno sjedalo se pri gašenju vozila pomiče unazad kako bi se vozaču olakšao izlazak iz vozila. No pri povratku u kabinu i startanju elektromotora, sjedalo se ponekad nije vratilo u prvotni položaj u koji smo ga postavili.

Bočni retrovizori se prilikom vožnje unazad spuštaju kako bi imali bolji pregled što se točno događa oko stražnjeg branika. No pri ubacivanju u mod D, desni se retrovizor ne bi vraćao u prvotni položaj, već bi se svojevoljno postavio tako da bi vozač – gledajući u njega – dobio zrcalnu sliku neba. Dakle, na nekim elementima Kinezi ipak moraju još malo poraditi.