“Kupci su prepoznali kvalitetu, pouzdanost i niske troškove održavanja”

Šime Klanac, direktor prodaje rabljenih vozila u Auto Hrvatskoj, otkrio nam je koje su stavke presudne pri kupnji Audija Q5, koje su izvedbe najtraženije te kako kontroliraju broj prijeđenih kilometara tijekom nabavke rabljenih

AMS: Je li Q5 vruća roba na tržištu? Kako kotira među rabljenim premium konkurentima?

Klanac: Audi Q5 je iznimno vruća roba i tražen je model među kupcima rabljenih SUV-modela, kako kod kupaca koji to vozilo kupuju u privatnom aranžmanu za osobne potrebe, tako i kod tvrtki koje kupuju vozilo za poslovanje. Radi se o modelu koji dobro ‘drži’ cijenu kao rabljeni, posebno u posljednje vrijeme kada je došlo do povećanja cijena novih vozila, a sukladno tome i rabljenih. Model odlično kotira na tržištu rabljenih jer su kupci prepoznali visoku kvalitetu izrade, pouzdanost i niske troškove redovitog održavanja, što ga je smjestilo na sam vrh najboljeg odabira u pogledu ‘uloženo-dobiveno’.

AMS: Kojim prioritetima se vode kupci prilikom prodaje? Je li to kilometraža, broj vlasnika, redovito održavanje ili nešto drugo?

Klanac: Najistaknutiji prioriteti kojima se kupci vode pri kupovini modela Audija su provjerena povijest servisiranja u ovlaštenoj mreži, te – naravno – broj kilometara i generalno stanje automobila. Uz spomenute prioritete, kupcima je sve važnija i bogata razina opreme koja nudi dodatni komfor, posebno jer vozilo svrstavamo u premium klasu.

AMS: Koja konfiguracija Audija Q5 je najtraženija? Imaju li kupci uopće ideju ili ‘prilika generira kupca’?

Klanac: Najtraženiji je poznati 2.0 dizelski motor s automatskim mjenjačem i najpoznatijim pogonom na sve kotače quattro, te kako sam i ranije naveo, u što bogatijoj opremi koja u većini slučajeva podrazumijeva poznati Audijev paket S-line. Kupci Audija imaju ideju kakav automobil traže i što mora imati od opreme, ali uvijek postoji faktor brzine isporuke ili atraktivne prodajne cijene u kojem prilika generira kupca uz određeni kompromis.

AMS: Kako kupci reagiraju na veći broj kilometara, recimo 150.000 km i više? Je li to razlog koji ih odbija od kupnje? Kako vi provjeravate vjerodostojnost kilometara na automobilima koji su u vašoj ponudi?

Klanac: Ako je već spomenuta servisna povijest uredna, nešto veći broj kilometara nije presudan. U slučaju kupovine vozila s više kilometara kupci po mogućnosti traže vozilo od provjerenog trgovca gdje je vozilo pregledano i provjereno, te se prodaje uz pripadajuće jamstvo. Kako smo kao tvrtka i ovlašteni Audijev prodajno-servisni trgovac, vjerodostojnost kilometara na vozilima marke Audi provjeravamo uvidom u servisnu povijest automobila, pregledom digitalnih zapisa, te obaveznim detaljnim pregledom vozila u našem servisu. Ako se utvrdi potreba, dodatno se provjerava i putem nekih postojećih sustava u kojima se redovito bilježe aktivnosti po svakoj pojedinoj šasiji. Ako postoji ikakva sumnja nakon svih kontrola, ne vršimo nabavku vozila.