Hrvatski World Skills 2021. – Uspješno i bez publike

Natjecanje između 300 sudionika održalo se na Zagrebačkom Velesajmu od 11. do 13. svibnja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Učenici su se natjecali u čak 43 discipline, a u automehatronici su se najboljima pokazali učenici iz Zagreba, Požege i Šibenika

Tvrtka Tokić, zlatni sponzor i član prosudbenog povjerenstva, kao suorganizator u području natjecanja iz automehatronike, motrila je učenike koji su tom dijelu natjecanja pristupili kroz četiri modula – Montaža i demontaža bregasta osovine, Izmjena prednjeg kočionog diska i pločica, Dijagnostika simuliranih grešaka na elektronici vozila i Analiza CAN-BUS signala.

Pobjedu u ovoj kategoriji odnio je Marko Medven iz Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb, osvojivši 95 od mogućih 100 bodova. Drugi je bio Marko Sigurnjak iz Tehničke škole Požega koji je osvojio 92 boda, dok je treće mjesto pripalo natjecatelju iz Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku, Josipu Baljaku, koji je osvojio 92 boda.

Na natjecanje su došli najbolji od najboljih. Mladi znalci su pokazali volju i želju iz koje se odmah vidi da je to posao s kojim se oni žele u životu baviti. Predani su i nema sumnje da je pred svima njima zlatna budućnost. O najboljem su presudile nijanse, a bilo je fantastično svjedočiti njihovom pozitivnom mehaničarskom duhu kada su se upoznavali bez ljubomore te razmjenjivali iskustva“ – zaključio je Zlatan Damjanović, tehnički trener Tokić Edukacijskog Centra (TEC) i sudac na World Skills 2021.

Suradnja Tokića i Agencije je ogledni primjer spajanja školstva i privrede na najvišoj razini“, ocijenio je Mile Živičić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanja, koji je prvi dan natjecanja dočekao izaslanstvo Uprave Tokića na čelu s Ivanom Šantorićem te predstavio čitavo natjecanje.

Hrvoje Ivančević, voditelj TEC-a, naglasio je važnost ovakve vrste natjecanja te poručio da „Iako nije bilo posjetitelja duh i smisao World Skills nisu nimalo narušeni. Slavilo se znanje, tražili su se najbolji, a sami event donio je priliku za konsolidaciju edukacije i privrede na najvišim razinama. I tu je poanta jer tako svi skupa, a svakako mi u Tokiću i TEC-u, stvaramo platformu koja bi usavršavanje i praksu poticala kroz čitavu godinu i čitavo vrijeme obrazovanja.“