Hrvatski vozač Marko Palijan ponovno među najboljima usput namazao Kena Blocka!

Marko Palijan iz Križevaca, kako smo najavili, ovog je vikenda nastupio na Gymkhana grid 2019 World Finals, svjetskom finalu održanom u Varšavi u Poljskoj, te ponovno prikazao odlične vožnje. Plasirao se među TOP16 vozača i pobijedio Mr. Blocka

Ovogodišnji nastup, za Marka Palijana i njegovog mehaničara Marka Šafara iz Koprivnice, na tom prestižnim natjecanju bio je peti zaredom. Dva puta je Marko osvojio četvrto mjesto, a tri puta se održao među TOP 16 vozača iz cijelog svijeta.

Koncept natjecanja je takav da se kroz godinu za nastup na svjetskom finalu treba izboriti kroz prekvalifikacijske utrke koje se održavaju diljem svijeta. Najbolji iz cijeloga svijeta, a njih je ove godine na Gymkhana gridu bilo 50-ak, svoj nastup u samom finalu među TOP 16, trebali su izboriti kroz kvalifikacije.

U Markovoj kategoriji, vozila na stražnji pogon, tako se na varšavskim kvalifikacijama našao čak 31 vozač, a Marko je odvozio osmo najbrže vrijeme, kvalificiravši se u prvi krug svjetskog finala sa samo tri sekunde zaostatka za najbržim Baggsy-em.

U samom finalnom natjecanju, dakle među TOP 16 vozača, borba Palijana i Korpulinskog bila je druga po redu, vrlo atraktivna, te su obojica pokazali veliku spretnost i znanje, a vrijeme prolaska poligona, nažalost po Palijana i njegov tima i navijača, pokazalo je da je Korpulinski bio brži za 300 stotinki. (Palijan – 3:11:287, Korpulinski 3:10:986.)

Da je Palijan na ovogodišnjem natjecanju bio ozbiljan konkurent za postolje pokazuje i činjenica kako je odvoženo vrijeme obojice vozača u toj utrci bilo brže od najbržeg na kvalifikacijama. Kasnije, Pawel Korpulinski uspio je dogurati skroz do samog finala, gdje je izgubio protiv Litvanca Mantasa Šliogerisa koji je vozio Mazdu Mijatu. Dakle, vozač koji je izbacio našeg Marka upisao se kao drugi na svijetu.

Koliko je visok nivo natjecanja bio otkriva i činjenica kako se Luke Woodham, četverostruki prvak Gymkhana grida, nije uspio kvalificirati, kao ni Tessa Wittock, Olja Fijal, Andreas Bakerrud, Liam Doran. Također, treba spomenuti kako su i svjetski poznati, ali prije svega brzi vozači, poput Dmitryja Illyuka vozili podosta sporije od našeg Palijana.

Mnogo se u Palijanovom timu raspravljalo zašto je utrka izgubljena, automobil je postavljen odlično, sa svojih 220 KS nevjerojatno je kako je startan i brz, no zaključak je na kraju kako mjesta razočaranju nema.

Tijekom dana natjecatelji su vozili i neslužbenu utrku s novinarima na suvozačkom mjestu. Palijanu je tada, iako nisu u istoj kategoriji vozila, pripala čast voziti protiv jednog od glavnih krivaca za popularnost Gymkhane, popularnog Kena Blocka. Treba li uopće govoriti da je Ken Block izgubio!

Inače, u kategoriji pogona na sve kotače, prvo mjesto osvojio je Peter Solberg, a drugo Oliver Solberg, dok se kao treći upisao Riku Tahko. U kategoriji Top Pro Am, najbolji će ostati zabilježen Jonathan Buck.

Marko Palijan nakon utrke:

“Moglo bi se reći kako nam ždrijeb nije bio naklonjen, mogli bismo reći kako postoji dvojbena situacija kod izostanka kazne od jedne sekunde Korpulinskom zbog dodirivanja prepreke, ali nema svrhe opravdavati se i izgovarati. To je takav sport, potrebno je biti brži, a Pawel bio brži. Odličan vozač! Vozi odličan auto, brz je i to je i dokazao na ovom finalu osvojivši drugo mjesto. Mi smo i ove godine, peti puta zaredom, dokazali da smo među najboljima na svijetu.
Odmorit ćemo i kad se dojmovi slegnu sjest i razmisliti što i kako dalje. Činjenica je da u Hrvatskoj postoji problem nedostatka kvalitetnog poligona za treninge, ne samo za Gymkhana vožnje, već i drift te druge ekstremne auto utrka. Hvala svima na podršci, sponzorima, prijateljima i svima koje nas prate.”: